Есета

Правила за писане на есе

Правила за писане на есе
(0 от 0 гласували)

Правила за писане на есе

 

1. Първо правило е това че есето винаги се пише по зададена тема. Например имаме тема: Ще победи ли доброто света?

2. Както всяко литературно произведение,било то съчинение или преразказ, така и есето следва трите основни правила: УВОД, ТЕМА (ИЗЛОЖЕНИЕ) и ЗАКЛЮЧЕНИЕ. Темата в есето е всъщност твоето мнение по самия въпрос.

3. Напълно забранено в есето е исползването на фрази от друг текст или произведение. Най-важното е твоето лично отношение. Може да си позволиш исползването на някоя поговорка, но веднага след това трябва да обясниш какво имаш в предвит.

- Например по нашата тема “Ще победи ли доброто в света?” може да исползвате поговорката ”Който добро прави,добро намира”.

4. Важно правило при писането на есе, по-скоро препорачително правило е това да зададеш свой въпрос, на който веднага след това да отговориш.По този начин показваш, че си наясно за какво става въпрос.

- Например, ако темата е “Ще победи ли доброто в света?”.

Ние можем да зададем своя въпрос: ”Предоставя ли живота на хората възможността да бъдат добри”? или “Прави ли животът хората по-добри?” и др...

Няма значение в коя част от есето ще бъде зададен въпросът, дали ще бъде в увода, темата (изложението) или заключението.

5. Мислите в средата на есето или в темата трябва да бъдат подредени достатъчно ясно, защото с тях, с твойте мисли ти трябва да убедиш читателя или слушателя, че мнението ти е правилно.Въпреки, че есето изразява твоето лично мислене ти все пак трябва да се стараеш това което казваш да бъде правилно. Това прави есето още по-смислено.

6. В заключението се излага извода който си направил от дадената тема. Той може да се комбинира с две, три заключителни изречения и с това да приключи есето.


Правила за писане на есе

Коментари