История

Критичен анализ на документ номер №5

Критичен анализ на документ номер 5
(0 от 0 гласували)

Критичен анализ на документ номер №5

„Моралните последици от войната”

 

Стр.63/ док. 5

 

  1.Вид на документа? лутературно-художественно произведениe, роман, световна класика, жива история. Автора е живял през тази епоха (1898-1970), което означава, че той е свидетел на тези събития, но въпреки това, не може да е док. защото е художествено произведение и изразява лични чувства и проблеми, което не може да е доказателссвто за някакъв факт или събитие.

      Творчеството на Ремарк е хуманистично, пацифистично.

 

  2.Автор? Ерих Мария Ремарк.

 

     Ерих Мария Ремарк (1898-1970) е немски белетрист и есеист. Роден е в Оснабрюк, Северна Германия, в семейството на книговезец. В разгара на Първата световна война трябва да положи извънреден изпит и е изпратен на западния фронт, където на няколко пъти е раняван. След войната Ремарк желае да стане музикант, после - художник, но сменя различни професии: прогимназиален учител, счетоводител, кореспондент, амбулантен търговец, посредник на фирма за надгробни паметници, в същото време свири на орган в една църква.

 

  3.Дата на съставяне? 1928 г.

 

            За няколко седмици през пролетта на 1928 г. Ремарк създава роман, който ще му донесе световна слава - "На Западния фронт нищо ново" (1929). Публикува го под името Ерих Мария Ремарк, като добавя Мария в чест на майка си. Романът излиза като подлистник във вестник, след това като отделна книга в тираж 600 000 екземпляра.

 

  4.Основна тема?

    Войната оставя незаличими болезнени спомени в съзнанието на Е. М. Ремарк, това е й основна тема в неговото творчество (както и в този документа, малък откъс от „На Западния фронт нищо ново” (1928/29).   

       Основната тема на док. №5 е: Моралните последици от войната.

 

  5.Ключови думи? „убийство”, „смърт”, „мъртвец”, „жена”, „деца”, „родители”, „печатар”.

 

  6.Лично отношение? Според мен съдържанието на този документ е насочено към жестокостите на войната – за убийството, за убития и за съжалението от всичко това през погледа на дееца (деветнадесет-годишно момче), който е принуден да върши подобни жестокости, за да оцелее. Като цяло Ремарк носочва вниманието ни към безсмислието на войната, и за терзанията и мъките на обикновенните хора от нея. Документ №5 ни дава ясна характеристика и представа за извършените жестокости по време на войната, като автора засилва тези свой чувства с висока мелодраматичност, което те впуска в преживяното и те кара да се чувсташ част от тази картина, този момент на безсилие и страх, където нямаш право на избор, единствената ти възможност и цел е да убиеш,за да живееш или просто да оцелееш без гаранция, че утре ще си жив – това е войната!  


Критичен анализ на документ номер №5

Коментари