Есета

Какво кара хората да се обединяват? /есе/

Какво кара хората да се обединяват есе
(0 от 0 гласували)

Ежедневно сблъсквайки се с проблемите ни в обществото, се налага да избираме да търсим помощ от някого или да решим проблема заедно с него , тоест  да се обединим. Тук възниква въпроса- какво и защо ни кара да се обединяваме  за да свършим нещо, а не го вършим сами.
Всички знаем историята за  хан Кубрат, който намирайки се на смъртния си одър събрал синовете си, за да им покаже и сподели с тях нещо важно, от което те да си извадят мъдра житейска поука.Той взел една пръчка, огънал я и т се счупила, след това взел един голям сноп от жилави пръчки и се помъчил да го счупи – не успял. Не успели и синовете му на които го дал. Попитал ги дали се сещат за поуката, а те не успели да му отговорят, тогава той им казал, че когато човек е сам лесно може да бъде пречупен, но ако хората се обединят те ще бъдат по-силни заедно. С този опит хан Кубрат искал да покаже на синовете си, че ако искат да бъдат силни то трябва да бъдат заедно, но дали винаги е така ? Дали винаги обединението кара хората да бъдат силни ?  Нека си представим че братята се обединят и идеите на всеки един от тях противоречат на останалите. Както би станало тогава ? Може би щяха да останат на едно място и раздирани от вътрешни битки помежду си да погубят създадената от баща си държава. Явно обединението не винаги ни прави по силни, тогава ни интересува кога и защо ни прави по-силни ? Нека си представим едно предприятие, което произвежда един продукт. Какво би станало ако в предприятието нямаше никакъв контрол – всеки би си правил каквото му скимне и обединението от работници би било пълен провал. Но в предприятието има контрол и той прави обединението успешно, като причината за това е че поставя общия интерес като интерес за всеки един от работниците – всеки получава заплата за определената му работа, а ако не я върши добре получава наказание.Ето как интереса на всеки един от хората прави целта на обединението успешна и тук идва първия фактор – ползата за всеки един от хората участващи в обединението.
 Но дали и тя е единственото, което би ни накарало да се обединим – надали ...
 Нека си представим парламента в една въображаема държава, всички депутати имат интерес да работят за благото на държавата, но в една партия са само тези които имат едно и също виждане или  една и съща цел за развитието на държавата, тоест в случая не интереса  е единствен фактор, а втория основен фактор до който стигаме– общата цел на всички участници в обединението. От разгледаното до тук стигаме до извода, че хората се обединяват когато имат полза от обединението или целта им съвпада с целта на други хора, с които в последствие се обединяват. Това би могло да бъде просто изпълнение на задълженията поставени от началника на работното място или включване в кампания за помощ на деца без родители или друга благородна цел.
 Без значение от ползата или целта, която обединява хората това им помага да общуват и правят живота си по-смислен и приятен.Всеки човек подбира както приятелите си, които да му помагат, така  и хората, с които да се обедини за да постигне целите, така че да постави един следващ етап от пребиваването си на този свят.

Какво кара хората да се обединяват? /есе/

Коментари