Тест по български език и езикова култура

Тестът е подходящ както за проверяване на уменията за усвояване на текст четене с разбиране така и за оценяване на лексикалните познания.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-07-02 12:18:07
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 14 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1.  

    Прочетете текста и изберете верният отговор на въпросите от 1 до 5.

       Гениалният композитор Лудвиг ван Бетховен е един от най-великите творци на човешката култура. Неговите произведения са връхна точка в музиката; те са недостижими както по идейна насоченост, така и по художествени качества. Творбите му отразяват най-напредничавите и съкровени идеали на тогавашната епоха. В тях са вложени идеите за духовната свобода на човека, там пулсира несломимата вяра,че това щастие ще озари всички хора. Обаче Бетховен е дълбоко убеден, че човешкото щастие не ще дойде само, то трябва да се извоюва. Няма сила, която може да се противопостави на човешкия дух и на борбата му за мир и щастие.Това са темите, които стоят в центъра на творчеството на безсмъртния виенски класик. Бетховен е създал своите произведения в един период, малко по-голям от три десетилетия, но тия тридесет години представляват епоха в развитието на музиката. Рядко, или по-право никога изкуството не е правило в такъв кратък срок толкова голям скок в развитието си напред, както музиката по времето на Бетховен, и то във есички жанрове. Най-забележителното и най-ценното в неговото творчество са деветте му симфонии. Обаче това не значи, че в другите области той не е оставил изключителни и неповторими произведения. Неговите инструментални концерти, сонети и пр. са най-високи достожения в тия области на музиката. Операта му "Фиделио" също заема почетно място в историята на тоя вид творчество.

     

    В текста се говори за:

  2. Кое от посочените твърдения е вярно според текста?

  3. Бетховен претворява в творчеството си:

  4. С кое от предложенията не може да се довърши изречението "За малко повече от 30 години Бетховен създава творби, които......"

  5. Според текста човешкото щастие:

  6. Фразеогизмът "свиря първа цигулка" означава:

  7. При коя от двойките отношението между думите е различно от отношението между другите двойки?

  8. В кой ред думите не са антоними?

  9. В кой ред думите не са синоними?

  10. Кое от словосъчетанията е написано правилно?