Тест по български език за 7-ми клас

Тест по български език за 7-ми клас. Всички въпроси имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-11-11 21:01:49
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 48 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и отговорете на въпросите от 1. – 7. вкл.

    За нуждите на управлението, храмовете и търговията възниква и най-удивителното творение на шумерите – писмеността.

    Сред творбите на шумерската литература особено се открояват събраните митове и легенди, преразказани като епос. Едно от най-популярните подобни произведения е епосът “Галгамеш”- поема от 3500 реда. Писмени паметници от този период поставят началото и на един по-прозаичен дял от книжнината – наръчниците с практически съвети. Дузина глинени плочки и фрагменти съставят първия в света алманах на земеделеца.

    Авторът на това полезно съчинение почти сигурно не е принадлежал към земеделската прослойка. Повечето нейни представители, а и по-голяма част от населението въобще, били неграмотни. Изучаването на клинописа изисквало дългогодишно усърдно обучение в шумерското училище – едуба – което е и първото в света учебно заведение. Обикновено едубата се намирала непосредствено до храма или двореца на владетеля и подготвяла писари. Учениците плащали такса за обучението си, с която се издържали главният учител, или умия, и другите преподаватели, наричани “големи братя”.

    Учениците обикновено произхождат от заможни семейства и доколкото може да се съди по откритите свидетелства, са били предимно от мъжки пол. Те посещавали училището от най-ранно детство до края на юношеството си. Първите им уроци се състоят в това да копират знаци и да наизустяват дълги списъци от сродни думи и фрази. Когато се научели да възпроизвеждата по памет стотици символи, учениците започвали да изучават граматика, да съставят изречения, разкази, а най-накрая търговски договори и практически документи.

    Какъв е видът на текста според сферата на общуване?

  2. Коя е основната функция на текста?

  3. За кого е предназначен текстът?

  4. Кое от посочените твърдения е вярно според текста?

  5. Кое твърдение НЕ е вярно според текста?

  6. В кой ред се съдържат само термини?

  7. Как е осъществена връзката между втори и трети абзац на текста?

  8. В кой ред има правописна грешка?

  9. В правописа на коя сложна дума е допусната грешка?

  10. В коя от подчертаните думи е допусната грешка?

    Произведенията на Славейков, възпяващи националноосвободителните (А) борби, сближават (Б) творчеството му с най -добрите образци на възрожденската (В) ни литература, представени в ботевата (Г) поезия.