Материали 1-10 от 96

Свое и чуждо в книгата Бай Ганьо 4 стр.

Свое и чуждо в книгата "Бай Ганьо"

Първата част на творбата не цели толкова да покаже изостаналостта на българите спрямо европейците, колкото да съимери родното с чуждото. Защото именно при съизмерването човекът (обществото) най-добре се самопознава и самонадмогва.
silviQ
4 0
Една душа на кръстопът 3 стр.

Една душа на кръстопът

Душевното страдание е най-изпепеляващата и самоунищожителна болка, която разяжда човека отвътре, променя погледа му към света, нещата и хората, изправяйки го пред дилемата да избира между доброто и злото при своята реакция към тях.
emoto_92
2 0
Нежната спирала - Йордан Радичков 2 стр.

"Нежната спирала" - Йордан Радичков

В своето творчество Йордан Радичков интерпретира по особено поетичен начин вечните проблеми на битието, вълнувайки се от човешкото посегателство върху съвършенството на природата – агресия, породена от често пренебрегваната истина...
silviQ
1 0
Съдбовните превратности в живота на героите от разказа Дервишово семе от Николай Хайтов 3 стр.

Съдбовните превратности в живота на героите от разказа "Дервишово семе" от Николай Хайтов

"Дервишово семе" е творба, изградена върху основата на силни драматични конфликти, белязали съдбата на Хайтовите герои за един продължителен период от живота им.
emoto_92
1 0
Познанието тъгата и спасението в лириката на Далчев 3 стр.

Познанието, тъгата и спасението в лириката на Далчев

Въпросите за живота и смъртта, за битието, за страданието, за познанието и спасението винаги са били обект на литературните търсения и са осмисляни по различни начини през различните епохи.
nerven
4 0
Теми и идеи в творчестрото на Славейков 9 стр.

Теми и идеи в творчестрото на Славейков

Пенчо Славейков се оформя като крупна фигура в българския духовен животна границата на двата века. Творчеството му е белязано със знака на европеизма и с пренасочване на художническия поглед от обществото към човека.
messi
2 0
Николай Хайтов - Дервишово семе 3 стр.

Николай Хайтов - "Дервишово семе"

Със сборника си "Диви разкази" Николай Хайтов се открои в съвременната българска литература като оригинален писател, пресъздал редица художествени образи, чиито прототипове населяват Родопския регион.
nerven
2 0