Литература

Бай Ганьо - неосъщественият европеец

Бай Ганьо - неосъщественият европеец
(0 от 0 гласували)


Бай Ганьо - неосъщественият европеец

 

1.Творческа история - Отделните части започват да излизат в сп.„Мисъл" през 1894г.,а като цялостно издание книгата е отпечатана през 1895г. със заглавие- „Бай Ганьо-невероятни разкази за един съвременен българин".

 

2.Подбуди за написването-

  • # разказваните истории в приятелския кръг „Весела България" и в бащината къща в Свищов за комично поведение на българи в чужбина, сблъскали се с непознати за тях порядки;

 

  • # срещата на автора с Ганьо Сомовна изложението в Чикаго, където той с хитруване на дребно лъже американките да купуват от незначителните му вещи;

 

  • # постъпката на Ганьо Чолаков, който като сирак е подпомогнат от Васил Друмев да завърши више образование, а по-късно вече като прокурор, неблагодарно го осъжда като противник на Стамболовия режим.

3.Жанр - неопределен. Мненията са за сборник с разкази с един и същ герой, и роман. Оприличава се на „Декамерон" заради няколкото разказвачи.

 

4.Композиция- 2 части: първата-„Бай Ганьо тръгна по Европа", а втората-„Бай Ганьо се върна от Европа".

 

5.Образът на Бай Ганьо-

   Още първото изречение насочва към символиката, която влага Алеко в изграждането на образа:"Помогнаха на Бай Ганьо да смъкне агарянския ямурлук наметна си той една белгийска мантия и всички рекоха, че Бай Ганьо е вече цял европеец". Агарянският ямурлук е символ на отминалото турско робство, а също и на ориенталските нрави и поведение. Свободата за Бай Ганьо и съвременниците му е дошла на готово. Белгийската мантия символизира стремежа към Европа-Белгия е по население близка до България, а Търновската конституция е заимствана от белгийската. Ясно е посланието, че героят е възприел европейски манталитет само външно. Появил се е като продукт на икономическото развитие, което рязко изпреварва културното. Бай Ганьо е типичен представител на новобогаташа простак, натрупал пари от нечисти сделки с измама, но не е успял да натрупа култура. Така той рязко се отличава от европейския буржоа, който първо натрупва богатство, а после влиза във властта, докато у нас е обратното - използва се властта, за да се натрупа богатство.   

Бай Ганьо - неосъщественият европеец

Коментари