Артроза


Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан.
Болестта е първична или вторична.

Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица.
Вторична артроза се развива след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.

Допълнителните фактори за заболяване са затлъстяване, хормонални нарушения и механично натоварване на ставите /напр. у компресъори се развива артроза на лакътната става, у мозайкаджии - на коленната става, у минъори - на гръбначния стълб и раменната става/.
В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Синовиалната обвивка и ставната капсула също така се уплътняват.
Болестта протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. При артроза на краката болките са по-силни сутрин при раздвижване, след което преминават и привечер отново се появяват и усилват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус.
Артрозата протича прогресивно. У някои болни /напр/ у жени след климакс/ тя причинява инвалидност.
При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.
Лечението се състои в отбременяване на засегнатата става, като се отстраняват натоварващи ставата двигателни дейности. Прилагат се гимнастически упражнения за укрепване на околоставната мускулатура, физикални и закалителни процедури, както и обезболяващи и противовъзпалителни лекарства.
Прогнозата е благоприятна, особено при предприемане на ранно и ефективно лечение.
При напреднал болестен процес прогнозата става сериозна и неблагоприятна.
Профилактиката се състои в отстранява не на всички фактори, които предизвикват физическо пренатоварване на ставите, предпазване от травми, простуда и преохлаждане на ставите и околоставната мускулатура.

Артроза

Коментари