Есета

Красавици и зверове

Красавици и зверове
(0 от 0 гласували)

Красавици и зверове

Едно от нещата, които най-много впечатляват пътешественика по нашите земи, това е предизвикателното облекло на момичетата из улиците. Българският ерос не търси заобиколни пътища. Тук никой никого не прелъстява, няма сложни игри на погледи, повдигане на завеси, приближаване и отделечаване от забранения плод. Обектът на желание се представя директно и без заобикалки. Полите достигат до такива висоти, че насаме вече нищо не може да ви изненада, плътта бълва през прилепналите тъкани и всевъзможни прелести надничат през процепи, мрежи и пролуки. Всичко това най-често комбинирано с безпардонен грим, могъщи токове и агресивни цветове. Поне пет пъти за последната година съм чувал една и съща реакция на чужденци, озадачени от видяното: “У нас така облечени жени биха били възприети като проститутки.” Странното е, че така виждат нещата не само хора, идващи от градове с префинено отношение към облеклото като Париж, а дори от Белград, всепризната столица на балканския купон.

Съвсем нямам намерение да морализаторствам и да окайвам лошия вкус на съвремието. Културата е система и всеки неин елемент е обусловен от всички останали. Поразителното в случай е, че същите тези предизвикателно разголени, прекрасни сексаплини девойки се разхождат сред полу-депресивното безразличие на мъжкия пол, зает със семките, бирите и БМВ-тата си. В средиземноморския свят след такива крака биха се извръщали, подсвиркали, надпреварвали в комплиментите; в българските градове те са част от пейзажа, както примерно просяците и полицейските униформи. И тъй, за да събудят някакъв интерес, младите дами увеличават мизата, още скъсяват, още повече излагат, кавалерите отвръщат с още по-героично безразличие и тъй нататък.

Една такава любопитна комбинация се наблюдава из превърнатите в плажове централни площади. Тя - издокарана, гримирана, предизвикателна, съвършена. Той – по шортите и потника с които е ритал в неделя, космат, отегчен, пухтящ от жегата, разпасан, с една дума истински мъж. Казват, че тези чудновати двойки били на мода, във всеки случай те добре се вписват в днешната еротическа икономия на българина. Нека опитаме да въизпроизведем серията допускания, които я правят възможна.

Да разхождаш с прекрасна кукла е важно не заради прелестта на любовната игра, а за да те признаят за успешен мъжкар - жената е важна заради мъжете. По същия начин можеш да нямаш кой знае какво да съобщаваш на света по мобифона, но без него в Дивия изток е все едно мъж без пистолет в Дивия запад.

И така как можеш да увеличаваш престижа си пред другите мъже? Едната стратегия очевидно е да се разхождаш с все по-красиви жени: тя се сблъсква с ограничеността на природния ресурс в съответната селищна система. Ето защо се появява втора стратегия, която тръгвайки в обратната посока, постига на практика същото: колкото ти сам си по-грозен, толкова по-голяма е победата ти. Защото ако въпреки цялата ти разпасаност и чудовищност девойката няма друг избор освен да е с теб, това значи, че мощта ти е голяма, бизнесът ти е страхотен, с тебе трябва да се съобразяват. Една такава парадоксална логика може би обяснява новата мъжка естетика на безформените борчески тела, размъкнатите анцузи, провисналите бирени кореми. Аз съм в този свят като у дома си – гласи посланието, - отивам на ресторант така, както ходя до клозета и въпреки това най-сексапилните жени са мои.

Двойката на разголената кукла и Кинг Конг е рожба на освободения от комунистическото иго Ерос. Няма забрани, но заедно с тях е изчезнало и желанието. Колабирали са всички традиционни любовни сюжети – нищо не се чака, никой никого не прелъстява, за нищо не се мечтае, всичко става тук и сега. И ако все още някъде е останала гимназистка, която мечтае за голямата любов, нека опита да целуне някое от кубичните същества с GSM на кръста – може пък изведнъж да се превърне в принц. 


Красавици и зверове

Коментари