Тест по международни финанси

Тест за подготовка за изпита по международни финанси. Въпросите са с един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-12 21:01:42
Предмет: Финанси
Предназначен за: Студенти от 3 курс
Въпроси: 17 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Българска компания формира печалба от 100 хил. лева, която реинвестира. Американски инвеститор е акционер в тази българска компания и притежава 3,5% от капитала. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

  2. Водещ български учен, разработва иновационен продукт за Австрийска компания, като получава своето възнаграждения под формата на дялово участие от 2% (50 хил. евро) в австрийската компания. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

  3. След земетресение в страна от третия свят, Българското правителство изпраща хуманитарна помощ във вид на храни и лекарства на стойност 2 млн. евро. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

  4. Българска фирма сключва договор за износ на селскостопанска продукция с испанска търговска верига. Сделката е на стойност от 1 млн. евро, като българската фирма получава аванс от 30%, под формата на менителница издадена от испанската компания. Три месеца по-късно става ясно, че българската компания не може да изпълни ангажиментите си по договора и той се прекратява, като авансовото плащане се връща. Ситуацията се реализира в рамките на една финансова година. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

  5. В Платежния баланс на една страна, в период от три години се формира постоянен дефицит по Текущата сметка, под-сметка Инвестиционен доход. След този период в под-сметката се формира излишък. Кой от посочените фактори не може да бъде конкретна причина за формирането на подобна динамика:

  6. Уравновесяването на Платежния баланс съгласно подхода на абсорбцията не отчита:

  7. Кое от посочените твърдения е вярно:

  8. Кое от изброените по долу условия на Ефектът на Фишер не е задължително:

  9. При Международния ефект на Фишер, реалният лихвен диференциал дава възможност за формиране на очаквания по отношение на бъдещо изменение на валутния курс, но не отчита следните ограничения:

  10. Теорията за Паритета на Покупателната Способност предполага възможност за: