Български език - кандидат-гимназистки тест

Това е примерен тест за изпитите след седми клас, които се полагат за кандидатстване в елитните гимназии. Включени са 20 въпроса с избираем отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 23:06:55
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 19 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и отговорете на въпросите 1.-4.

     

       Виненочервеният гранат е камък на месец Януари, който зарежда с енергия и постоянство всеки, който го носи. Февруарският камък-аметистът, е с богат виолетов цвят. Едно от преданията за него гласи, че е образуван от винените сълзи на бог Дионис, покапали по чист планински кристал. Аметистът има способността да прогонва лоши мисли, да насърчава откровеността и целомъдрието. Името на аквамарина, мартенския камък, означава “морска пяна” и намеква за прозирното лазурно синьо-окраската, с която е най-познат. Той пробужда мартенските инстинкти и ги насища с допълнителна смелост и дързост. Диамантът - най-твърдото нещо, но и най-блестящото, известен като камък на Април, олицетворява чистотата. Изумрудът, камъкът на вечната пролет, се носи през Май-точно когато всичко цъфти, затова отваря сърцето за любов и нежност. Елините смятали, че наниз перли, подарени на млада съпруга, ще я възпират от плач и ще я направят кротка през Юни. Белите вълшебни зрънца даряват здраве и дълголетие. С рубина се свързва отделен ден през седмицата през Юли - Вторник, определен светец - евангелистът Матей, и определено съзвездие - Рак. Черният омайник дарява с мъдрост и способност за радост. Заради жълто-зеления си цвят наричат камъка на Август оливин. Предпочитан от митичната Клеопатра, той дарява с брачно блаженство и съгласие, носи психическо равновесие. За септемврийския камък древните перси разправяли, че Земята е поставена върху огромен сапфир и неговото отражение в небето го правело синьо. Способността му е да прочиства заблудите и да прояснява съзнанието. Чувствителният на топлина, трошлив и поддаващ се на одраскване опал е свързан с много суеверния и отговаря на променливата същност на месец Октомври. Името на модерния заместител на жълтия топаз - цитрина, идва от френската дума за лимон и намеква за жизнерадостния и свеж нюанс на настроението при носенето на камъка през Ноември. Тюркоазът, служил за украса на фараони и владетели на ацтеките, е сред най-старите скъпоценни камъни, познати на човечеството. Полиран, в наниз или инкрустиран в сребро, той стимулира желанието за успех през студения месец Декември.

    По каква логика можем да разделим текста на микротекстове и да оформим абзаци?

  2. Коя взаимовръзка се налага като предмет в текста?

  3. Коя е темата на текста?

  4. Какво изискване за изграждане на текста е спазено?

  5. Кое твърдение е вярно за изречението?

     

    Наистина, каква ли съдба щяха да имат моите писания , ако под тях се мъдреше моето човешко име Димитър Иванов?

  6. В коя от думите НЕ е допусната правописна грешка?

     

    “По външна осанка-висок, строен, с бавният(а) си плавен въртеж, с здравия(б) си изпечен цвят на лицето, с чистите хубави дрехи, изобщо с оная изисканос(в),която отличаваше Елин Пелин,той приличаше на аристократ(г)

  7. В коя от думите НЕ е допусната правописна грешка?

     

    ”Елин Пелин е моя(а) пръв и най-добър учител, бих казъл(б) единствен между другите. Той ми вдъхна усет(в) за реч, за красотата на балгарското(г) слово, той ме научи на ясното и простота и той ме накара да се вмисля в душата на тоя народ.”

  8. В коя от думите НЕ е допусната правописна грешка?

     

    Разказа(а), ”Ангелинка”е побликуван(б) за пръв път в сп. ”Просвета”, V, кн.1, Януари 1910г. Писателят неколкократно(в) се връща към него и го редактира(г) през 1911г. и през 1938г.

  9. Посочете НЕВЯРНОТО твърдение. Разказът е:

  10. Колко правописни и колко пунктуационни грешки са допуснати в изреченията?

     

    Щраосовото перо, е символ на истината и правдата и справетливоста. Щраосовите пера олицетворяват истината и правдата защото имат съвършенно еднаква далжина. Когато са върху главата на божество перата претставляват ”господарите на истината”.