БЕЛ - национално състезание 7 клас 2010г.

Това е тестът по БЕЛ за 7. клас от националното състезание, проведено през 2010г. Включени са въпросите с един избираем отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 17:58:54
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 60 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и изпълнете задачи от 1. до 8. включително.

    Олимпийските игри, които били въведени, за да се сдобряват периодически враждуващите общности, населяващи територията на Древна Гърция, водят началото си от 880 г. пр. Хр. Игрите се провеждали в Олимпия един път на четири години през месеците юни и юли.
    В първия ден на игрите се правели жертвоприношения в чест на гръцките богове.
    Пред олтара на върховния бог Зевс спортистите полагали олимпийска клетва – да спазват олимпийския регламент и да се състезават честно и достойно. След това царят, съдиите, 12 на брой, и участниците с треньорите и семействата си заемали места на стадиона, разположен в южното подножие на хълма Кроний.
    В Олимпиадата имали право да участват само гърци, които са пълнолетни, свободни по рождение и неосъждани. В игрите допускали граждани, известни с безукорната си нравственост, които не надвишавали определената за състезанията възраст и били тренирали за това изпитание 10 месеца. Облечени в пурпурни дрехи и с лаврови венци на главите, те преминавали по стадиона, а глашатай обявявал името и
    родината на всеки от тях и питал публиката има ли някой възражения към неговото участие.
    От втория ден започвали състезанията по бягане, борба, бой с юмруци, хвърляне на диск, хвърляне на копие, надбягване с колесници. Последния ден се извършвало официалното обявяване на победителите и се раздавали наградите. Тържествата завършвали с пир.
    Когато се завръщали по своите родни места, победителите били приемани с почести. Героите влизали в града с блестяща колесница, при посрещането им дори събаряли част от градската стена, за да се покаже, че населено място, което има такива видни граждани, не се нуждае от стени за своята защита. Победителите били изобразявани от художници и скулптори, поети им посвещавали оди и песни. Най-почитани били трикратните олимпийски победители, които имали право да се хранят на държавни разноски, а статуите им украсявали централните улици на Олимпия.
     

    Коя е темата на текста?

  2. Кое твърдение е вярно според текста?

  3. Кое твърдение НЕ е вярно според текста?

  4. В кой ред всички изрази са контекстови синоними?

  5. С коя дума може да се замени подчертаната дума в текста, без да се промени смисълът на изречението?  

  6. Каква част на речта е подчертаната дума в текста?

  7. Какво е по състав последното изречение в текста?

  8. Как са свързани първото и второто изречение в текста?

  9. Какви са подчертаните думи от лексикална гледна точка?

    Веднага се досетих, че набързо скроена долна лъжа е получената вчера вест занякакво си извършено предателство, но се и уплаших, че такава измама може леснода заблуди някои от по-лековерните ми приятели.

  10. Какво означава фразеологичното словосъчетание ябълка на раздора?