Български език и езикова култура

Тест по български език, литература и езикова култура за кандидат-студенти. Тестът обхваща целия необходим материал. Въпросите имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-11-10 19:49:40
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 60 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

 1. Изберете правилния вариант за попълване на празните места в изречението:

  __________ цех е спрян, a в __________ цех работи само една пещ, поясни пред агенцията __________ на „Производство и планиране“ в __________ Константин Стаменов.

 2. В коя от подчертаните позиции има грешка? Парадигмата е модел за разбиране и обяснение на определени (А) аспекти на действителността (Б). Макар че физикът (В) Томас Кун пише за науката, терминът (Г) бива широковъзприет (Д).

 3. В коя от подчертаните позиции има грешка? Кой не е завиждал поне веднъж (А) на големите писатели! Не за славата, чиято цена ни плаши, нито за привилегиите (Б), който (В) ги приравняват с простосмъртните. А за таланта (Г) им да откриват истината и за смелостта да я защитят. За елегантната им безцеремонност (Д) да заявят като Шоу: „Моят начин да се шегувам е да казвам истината!“

 4. Посочете в коя от думите има правописна грешка.

 5. Кой от вариантите за пунктуационно оформяне на изречението е правилният?

 6. С коя от изброените думи е най-подходящо да се замени подчертаната дума, така че смисълът на изречението да се запази? Капитанът на футболния отбор прояви находчивост, прехвърли вратаря и откри резултата в мача.

 7. В кое изречение „не“ е написано погрешно?

 8. За следващия микротекст: „Седях вбесен в буика отвън пред къщата и наблюдавах развоя на нещата: Каров и другия полицай успяха да разбият входната врата и влязоха вътре. Третият остана да ме пази.“ е вярно твърдението:

 9. В кой ред има графична грешка?

 10. Изберете правилния вариант за следващото заглавие от „Дарик онлайн“.