00:00:00

Български език и езикова култура

1

Изберете правилния вариант за попълване на празните места в изречението:

__________ цех е спрян, a в __________ цех работи само една пещ, поясни пред агенцията __________ на „Производство и планиране“ в __________ Константин Стаменов.

2

В коя от подчертаните позиции има грешка? Парадигмата е модел за разбиране и обяснение на определени (А) аспекти на действителността (Б). Макар че физикът (В) Томас Кун пише за науката, терминът (Г) бива широковъзприет (Д).

3

В коя от подчертаните позиции има грешка? Кой не е завиждал поне веднъж (А) на големите писатели! Не за славата, чиято цена ни плаши, нито за привилегиите (Б), който (В) ги приравняват с простосмъртните. А за таланта (Г) им да откриват истината и за смелостта да я защитят. За елегантната им безцеремонност (Д) да заявят като Шоу: „Моят начин да се шегувам е да казвам истината!“

4

Посочете в коя от думите има правописна грешка.

5

Кой от вариантите за пунктуационно оформяне на изречението е правилният?

6

С коя от изброените думи е най-подходящо да се замени подчертаната дума, така че смисълът на изречението да се запази? Капитанът на футболния отбор прояви находчивост, прехвърли вратаря и откри резултата в мача.

7

В кое изречение „не“ е написано погрешно?

8

За следващия микротекст: „Седях вбесен в буика отвън пред къщата и наблюдавах развоя на нещата: Каров и другия полицай успяха да разбият входната врата и влязоха вътре. Третият остана да ме пази.“ е вярно твърдението:

9

В кой ред има графична грешка?

10

Изберете правилния вариант за следващото заглавие от „Дарик онлайн“.

11

Коя от подчертаните думи е написана правилно? Новият симолатор (А) за убочение (Б) на шофйори (В) предлага възможности за придобиване на знания при усложнени (Г) пътни ситуаций (Д).

12

Думите „брокер” и „борса” се съотнасят помежду си така, както двойката думи:

13

Попълнете празното място с най-точния за микротекста израз. Когато сте в заведение в присъствието на изискано общество, __________ трудни за консумация ястия.

14

В кой ред има правописна грешка?

15

Посочете в кое изречение има пропусната запетая.

16

В кой ред има погрешно използвана дума?

17

В кой ред има грешка при употребата на графични знаци?

18

В кой ред има правописна грешка?

19

В следващото изречение има една грешка. Посочете я. Историята в забавната комедия „Меню за трима“ е доста шантава и необичайна (А): насред полето е намерен трупа (Б) на Хенри Левъл, а местните (В) зевзеци и полицията започват разследване (Г) по няколко версии (Д).

20

В следващия микротекст има една грешка. Посочете я. Витус Беринг е мореплавателя (А) с най-много заслуги за проучване на земите на североизток (Б) от Русия. През 1728 год. при една от своите експедиции (В) той открива, че има 90-километрова (Г) водна ивица между Азия и Америка, наречена в негова чест Берингов (Д) проход.

21

Прочетете долния текст. С него са свързани задачи от номер 21 до номер 30 включително.

Нима е чудно, че милиони хора по света стават все по-взискателни към външния си вид и настояват да изглеждат поне толкова млади, колкото се чувстват. Повече от всякога мъже и жени се нуждаят от посещение при своя лекар, който да им даде магически антидот за остаряващата кожа.

Ходът на времето, атмосферните влияния, удоволствията и стресът в ежедневието дават своя отпечатък върху жизнеността и външния вид на кожата, като я правят да изглежда стара и повехнала. Излагането на слънце, основният виновник за кожен дискомфорт, само ускорява процеса. Щетите по кожата – бръчки, лунички, пигментни петна, повърхностни капиляри, белези по лицето и шията се асоциират с остаряващата кожа.

Забележителна нова технология, наречена Intense Pulsed Light™ - IРL™, успява ефективно да се справи с този кожен дискомфорт посредством широк спектър от терапевтична светлина, проникваща в дълбочина, до нивото на кожния колаген.

IPL Photorejuvenation e най-новата, ефективна и иновационна терапия в естетичната медицина. Тази интелигентна и лесна за приложение процедура се използва за успешно заличаване на пигментни петна, лунички, повърхностни капиляри, разширени вени и нежелано окосмяване. Тя дава възможност посредством неинвазивно третиране да се получи съществено подмладяване на кожата, при това без да се нарушава нормалният ход на ежедневието с време за възстановяване. Процедурата е безопасна и най-често се прилага върху местата, най-пряко засегнати от процеса на остаряване – врата и шията, лицето и ръцете.

След три до четири повторения повърхността на кожата е много по-гладка и млада на външен вид. Заличават се дребните линии и бръчки по лицето – около горната устна, бузите и челото. Кожата около клепачите става много по-гладка, равна и стегната. Намалява се изразителността на серията бръчки около очите – т. нар. “пачи крак”.

Смекчават се линиите на съществуващите белези и следи от акне. Тенът на лицето става равномерен, а след като са третирани пигментните участъци и разширени съдове, кожата става видимо по-жизнена и свежа.

Звучи ли ви примамливо? IPL Photorejuvenation е реализация на върхова технология и истинска находка за Вашата кожа и самочувствие. Благодарение на мекото въздействие и напредъка на технологиите, можете за заличите следите на времето и да се почувствате отново млади, щастливи и пълни с живот.

Сферата на общуване, за която е предназначен текстът, е:

22

Посочете кое е най-подходящото заглавие на текста:

23

Посочете каква е основната функция на текста:

24

Посочете каква е целта на текста:

25

Посочете в кои изрази най-силно е концентрирано рекламното послание към читателската аудитория:

26

Посочете кой израз не е използван като контекстов синоним на рекламираната нова технология в естетичната медицина IPL Photorejuvenation:

27

Посочете кое твърдение не е вярно:

28

Посочете кое твърдение е вярно:

29

Посочете кои езикови средства не са характерни за дадения текст:

30

Посочете кои са значенията в текста на думата антидот и на израза пачи крак:

31

“ ...на смърт, братко, на смърт да вървим!” е финалът на стихотворението __________ и разкрива __________ :

32

Посочете коя Ботева творба започва с епиграфа: Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха? :

33

В откъса от стихотворението “Борба” на Ботев е внушена идеята за: И на обществен тоя мъчител / и поп, и черква с вяра слугуват, / нему се кланя дивак учител / и с вестникарин зайдно мъдруват, / че страх от бога било начало / на всяка мъдрост...

34

Думите „Преди него и след него в българската литература има много големи автори. Но Вазов не е голям. Той е единствен.” разкриват:

35

Кулминационният момент във вълненията на дядо Йоцо е изразен чрез следните авторови ремарки:

36

Посочете с кое от твърденията не може да се продължи текстът Одата “Левски” е поставена в началото на цикъла“Епопея на забравените”, защото:

37

Цикълът “Разни хора, разни идеали” се състои от:

38

След кое събитие в живота на Алеко Константинов творецът е възприеман като “съвестта на нацията”:

39

Посочете правилното твърдение. Думите на ___________ го характеризира като ___________ : - Ии, ами аз що свят съм изръшнал! Ц..ц..ц! Ти остави Едрене, Цариград, ами във Влашко! Ти вярваш ли? – Туй Гюргево, Турну Мъгурели, Плоещ, Питещ, Браила, Букурещ, Галац…

40

В „Неразделни” философско-модернистичният аспект на поверието поставя проблемите за:

41

Пенчо Славейков не е известен като автор на :

42

За инверсията не е вярно, че:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време