00:00:00

Тест по международни финанси

1

Българска компания формира печалба от 100 хил. лева, която реинвестира. Американски инвеститор е акционер в тази българска компания и притежава 3,5% от капитала. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

2

Водещ български учен, разработва иновационен продукт за Австрийска компания, като получава своето възнаграждения под формата на дялово участие от 2% (50 хил. евро) в австрийската компания. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

3

След земетресение в страна от третия свят, Българското правителство изпраща хуманитарна помощ във вид на храни и лекарства на стойност 2 млн. евро. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

4

Българска фирма сключва договор за износ на селскостопанска продукция с испанска търговска верига. Сделката е на стойност от 1 млн. евро, като българската фирма получава аванс от 30%, под формата на менителница издадена от испанската компания. Три месеца по-късно става ясно, че българската компания не може да изпълни ангажиментите си по договора и той се прекратява, като авансовото плащане се връща. Ситуацията се реализира в рамките на една финансова година. В Платежния баланс на България това следва да се запише по следния начин:

5

В Платежния баланс на една страна, в период от три години се формира постоянен дефицит по Текущата сметка, под-сметка Инвестиционен доход. След този период в под-сметката се формира излишък. Кой от посочените фактори не може да бъде конкретна причина за формирането на подобна динамика:

6

Уравновесяването на Платежния баланс съгласно подхода на абсорбцията не отчита:

7

Кое от посочените твърдения е вярно:

8

Кое от изброените по долу условия на Ефектът на Фишер не е задължително:

9

При Международния ефект на Фишер, реалният лихвен диференциал дава възможност за формиране на очаквания по отношение на бъдещо изменение на валутния курс, но не отчита следните ограничения:

10

Теорията за Паритета на Покупателната Способност предполага възможност за:

11

Линията на търсенето на национална валута показва връзката между:

12

Моделът на Международният ефект на Фишер показва взаимовръзката между:

13

При Международния ефект на Фишер, реалният лихвен диференциал дава възможност за формиране на очаквания по отношение на бъдещо изменение на валутния курс, но не отчита следните ограничения:

14

Кое от посочените твърдения за еластичност на функцията на предлагане национална валута е вярно:

15

Непокритият лихвен паритет изразява взаимовръзката между:

16

Линията на покрития лихвен паритет показва взаимовръзката между:

17

Паритета на покупателната способност обвързва паритетната линия с:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време