00:00:00

Тест по български език за 7-ми клас на тема: Сложно изречение

1

Посочете сложното съчинено разделително изречение:

2

Посочете сложното съставно с подчинено подложно изречение:

3

Посочете сложното съставно с подчинено допълнително изречение:

4

Посочете сложното съставно изречение с подчинено обстоятелствено изречение:

5

Какво е изречението по състав: “Слязоха майстори от Балкана, запретнаха се, дигнаха чуковете, забиха длетата, почнаха градежа?

6

Какво е изречението по състав: “Не беше ясно защо се провали срещата”.

7

Посочете сложното съставно с подчинено определително изречение:

8

Коя е пропуснатата местоименна форма в изречението: Докладът, . . . . . . . . . . . . . . . . . . написах, ми отне доста време.

9

Колко запетаи са пропуснати в изречението? Без да се напрягат излишно те продължиха нагоре по пътеката пресякоха шосето което се гънеше като змия и на заник слънце пристигнаха в хижата.

10

С кой от посочените изрази може да се замени подчертаният израз, без да се промени смисълът? Нагрявайки се, въздухът се издига нагоре.

11

В коя позиция запетаята е погрешно поставена? Внимателно избирайте цвета на дрехите,(а) които носите. Наблюдавайте,(б) как ви въздейства всеки цвят. За да се чувствате добре,(в) открийте вашите нюанси. Така ще имате самочувствие,(г) ще бъдете в добро настроение.

12

В кое изречение няма пунктуационна грешка:

13

В кое изречение няма пунктуационна грешка

14

В кое изречение няма пунктуационна грешка

15

В кое изречение има пунктуационна грешка

16

Къде е пропусната ограждащата запетая?

17

В коя позиция запетаята е погрешно поставена: Макар семпло скроени,(а) тоалетите не са лишени от екзотика. огато нюансите в облеклото подчертават естествения тен,(б) цвета на косите и очите,(в) усещате прилив на енергия. Ще се чувствате добре тъкмо, (г) когато носите тези дрехи.

18

В коя позиция има пунктуационна грешка? Само някъде тревожно и непрестанно гукаше гугутка(а) и огласяше,(б) както поляната,(в) така(г) и цялата гора.

19

Коя от запетаите в следното изречение е излишна:Той сам казваше,(а) че няма нийде никого и,(б) че едничкото нещо,(в) което му е останало на тоя свят,(г) е конят му.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време