00:00:00

Български език - кандидат-гимназистки тест

1

Прочетете текста и отговорете на въпросите 1.-4.

 

   Виненочервеният гранат е камък на месец Януари, който зарежда с енергия и постоянство всеки, който го носи. Февруарският камък-аметистът, е с богат виолетов цвят. Едно от преданията за него гласи, че е образуван от винените сълзи на бог Дионис, покапали по чист планински кристал. Аметистът има способността да прогонва лоши мисли, да насърчава откровеността и целомъдрието. Името на аквамарина, мартенския камък, означава “морска пяна” и намеква за прозирното лазурно синьо-окраската, с която е най-познат. Той пробужда мартенските инстинкти и ги насища с допълнителна смелост и дързост. Диамантът - най-твърдото нещо, но и най-блестящото, известен като камък на Април, олицетворява чистотата. Изумрудът, камъкът на вечната пролет, се носи през Май-точно когато всичко цъфти, затова отваря сърцето за любов и нежност. Елините смятали, че наниз перли, подарени на млада съпруга, ще я възпират от плач и ще я направят кротка през Юни. Белите вълшебни зрънца даряват здраве и дълголетие. С рубина се свързва отделен ден през седмицата през Юли - Вторник, определен светец - евангелистът Матей, и определено съзвездие - Рак. Черният омайник дарява с мъдрост и способност за радост. Заради жълто-зеления си цвят наричат камъка на Август оливин. Предпочитан от митичната Клеопатра, той дарява с брачно блаженство и съгласие, носи психическо равновесие. За септемврийския камък древните перси разправяли, че Земята е поставена върху огромен сапфир и неговото отражение в небето го правело синьо. Способността му е да прочиства заблудите и да прояснява съзнанието. Чувствителният на топлина, трошлив и поддаващ се на одраскване опал е свързан с много суеверния и отговаря на променливата същност на месец Октомври. Името на модерния заместител на жълтия топаз - цитрина, идва от френската дума за лимон и намеква за жизнерадостния и свеж нюанс на настроението при носенето на камъка през Ноември. Тюркоазът, служил за украса на фараони и владетели на ацтеките, е сред най-старите скъпоценни камъни, познати на човечеството. Полиран, в наниз или инкрустиран в сребро, той стимулира желанието за успех през студения месец Декември.

По каква логика можем да разделим текста на микротекстове и да оформим абзаци?

2

Коя взаимовръзка се налага като предмет в текста?

3

Коя е темата на текста?

4

Какво изискване за изграждане на текста е спазено?

5

Кое твърдение е вярно за изречението?

 

Наистина, каква ли съдба щяха да имат моите писания , ако под тях се мъдреше моето човешко име Димитър Иванов?

6

В коя от думите НЕ е допусната правописна грешка?

 

“По външна осанка-висок, строен, с бавният(а) си плавен въртеж, с здравия(б) си изпечен цвят на лицето, с чистите хубави дрехи, изобщо с оная изисканос(в),която отличаваше Елин Пелин,той приличаше на аристократ(г)

7

В коя от думите НЕ е допусната правописна грешка?

 

”Елин Пелин е моя(а) пръв и най-добър учител, бих казъл(б) единствен между другите. Той ми вдъхна усет(в) за реч, за красотата на балгарското(г) слово, той ме научи на ясното и простота и той ме накара да се вмисля в душата на тоя народ.”

8

В коя от думите НЕ е допусната правописна грешка?

 

Разказа(а), ”Ангелинка”е побликуван(б) за пръв път в сп. ”Просвета”, V, кн.1, Януари 1910г. Писателят неколкократно(в) се връща към него и го редактира(г) през 1911г. и през 1938г.

9

Посочете НЕВЯРНОТО твърдение. Разказът е:

10

Колко правописни и колко пунктуационни грешки са допуснати в изреченията?

 

Щраосовото перо, е символ на истината и правдата и справетливоста. Щраосовите пера олицетворяват истината и правдата защото имат съвършенно еднаква далжина. Когато са върху главата на божество перата претставляват ”господарите на истината”.

11

При кой образ от разказа”Ангелинка”има отношение както при: Леля Дъмша-вълшебница

12

Кой символ е използван в портретното описание и на двете героини-Ангелинка и леля Дъмша?

13

Какво означава фразеологичният израз “нося си кръста”?

14

Какво означава фразеологичният израз ”Колумбово яйце”?

15

Каква по вид е грешката в изречението?

 

Все още се вярва, че, ако не сте родени през Октомври,не бива да носите опал, защото ще ви сполетят нещастия.

16

Каква по вид е грешката в изречението?

 

Арабите смятали, че опалите падат от небето, затова гледали на тях като на изключителна скъпоценност.

17

Какво е по вид изречението

“Бледоликите дали на племето навахо сребърни монети и понеже за индианците те нямали стойност, били претопени и превърнати в бижута с инкрустирани тюркоази”?

18

За разказа”Ангелинка”НЕ е характерна темата за:

19

По какво НЕ се различават глаголните форми в изреченията? Компанията”Кока Кола”откри олимпийски часовник на Националния стадион”Васил Левски”, който отброява дните до пристигането на Олимпийския огън в България

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време