00:00:00

Текстът в общуването

1

Прочетете текста и отговорете на въпроси 1-3, свързани с него:
 
 
Четенето на книги намалява стреса
 
Книгите са приятели, които никога не предават човека. А четенето е един от най-ефикасните начини за борба със стреса. Освен това при терапевтичното четене се предпочитат книги от хартия. Електронните четци, компютрите и медиите не са препоръчителни.
В популярните романи героите обикновено правят неща, които обикновените хора не са способни да вършат. Често това напомня на хората за мястото, където са израснали, и ги подтиква към сравнение на героите от романа с действителни личности. Това е начин за интересно бягство от ежедневието и стреса.
Ползите от четенето не спират дотук. Изследване на Университета в Емора, Унгария показва, че четенето на книги подобрява функциите на мозъка. Фантазията пренася хората през историята заедно с главния герой. Това пътуване предоставя изход за бягство от проблемите в ежедневието. 
Участниците в изследването на университета разполагали с няколко месеца, за да прочетат дадени книги. Хората, изчели всички книги, показали много повече разбиране към заобикалящите ги хора.
Освен че намалява стреса, трудностите и депресията, четенето развива творчеството, остроумието, математическите умения и желанието за общуване.
Четенето е особено препоръчително за децата, защото по този начин те обогатяват своя речник и усъвършенстват уменията си по математика.
 
Из интернет
 

2

Коя е темата на текста?

3

Коя е основната цел на текста?

4

Текстът е медиен, защото:

5

Кое НЕ е характеристика на репортажа?

6

В медийните текстове, предназначени да информират, преобладават:

7

На кой въпрос НЕ е задължително да отговаря информационната бележка?

8

Посочете кое твърдение НЕ е вярно.Текстът е художествен, защото:

9

В кой от следните изрази има преносна употреба на думи?

10

Подчертаната дума в израза:

селцето ..., вглъбено в себе си

е:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време