00:00:00

Тест по Западноевропейска литература

1

Определете началото на Ренесанса:

2

Кой е авторът на „Декамерон”?

3

Кое от следните качества не притежава Дон Кихот?

4

Посочете НЕВЯРНОТО твърдение:

5

Кой разобличава миналото на Вотрен и го предава на властите?

6

Какво е отношението на Йожен дьо Растиняк към дядо Горио?

7

Кой от романите не е написан от Оноре дьо Балзак?

8

Каква е съдбата на г-жа Босеан в края на романа?

9

Романът „Дядо Горио” започва с:

10

Кой е Жак Колен?

11

Довършете мисълта на Балзак, която той е написал на статуята на Наполеон в кабинета му: „Това, което той завладя с меча, аз ще завладея с .........”

12

Прочетете текста и отговорете на въпроси от 12 до 14: Кое твърдение НЕ е вярно според текста? Първото произведение на Балзак, трагедията „Кромуел”, отчайва цялото му семейство. До 1822 той публикува няколко романа под различни псевдоними, но не е оценен като писател. Въпреки тези неуспехи продължава да се занимава с литература, като пробва уменията си и в бизнеса. Балзак основава издателска компания, която няма успех. Тези дейности му създават големи дългове, като до края на живота си Балзак остава длъжник на майка си, която финансира начинанието. След период на провали, на 29 години усилията на Балзак се увенчават с успех. През 1829 той публикува историческия роман „Шуаните”, повлиян от стила на сър Уолтър Скот. Постепенно Балзак започва да си създава репутация на значим писател. През 1833 у Балзак се заражда идеята да обедини по-старите си романи, така че те да представят облика на френското общество от Великата френска революция до края на Юлската монархия в поредица от книги. Този план довежда до създаването на незавършения цикъл „Човешка комедия”, като това заглавие е съотнесено към „Божествена комедия” на Данте. Така с течение на времето, той създава свят от около 2000 герои, които представят френската действителност след Революцията. Най-значителните му романи са „Сезар Бирото”, „Възход и падение на куртизантките”, „Йожени Гранде”, „Братовчедката Бет” и др. За да осъществи проекта си, Балзак създава книга след книга. Работохолизмът му (често от 15 до 17 часа на ден) и безконтролната консумация на кафе стават легендарни.

13

Каква е темата на текста?

14

Кое твърдение е вярно според текста?

15

Даниел Дефо е завършил:

16

Какво се случва, когато Даниел Дефо е осъден на излагане на позорния стълб заради своята брошура „Най-краткият път да се справим с дисентерите”?

17

На каква тема Дюроа пише първата си статия?

18

Отбележете вярното твърдение:

19

За утвърждаването на кой жанр в западноевропейската литература има огромно значение творчеството на Мопасан?

20

Сюжетът на „Бел Ами” представя:

21

Кое от качествата е присъщо на Едмон Дантес, но не е присъщо на Граф Монте Кристо?

22

На кого НЕ отмъщава главният герой на романа „Граф Монте Кристо”:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време