Linux

Linux - Как да виждаме NTFS дялове6

Linux - Как да виждаме NTFS дялове
(0 от 0 гласували)Linux - Как да виждаме NTFS дялове
Но факт е, че това не винаги става. За това, в това импровизирано howto ще ви покажа как аз се справих с проблеми под моя Ubuntu Linux Hoary 5.04. Първо се логвате като root ( su ) или в моят случай пишете sudo преди всяка root-ска команда. За по-голяма сигурност, ако сбъркате нещо, ще си направим резервно копие на конфигурационният файл fstab, който ще редактираме и ще бъде нашата цел. Този конфиг файл отговаря за маунт-а (или монтирането) на дяловете.

cp /etc/fstab /etc/fstab_backup

Tака копираме файла в същата директория, но с различно име. Ако нещо объркате изтривате погрешно редактираният fstab файл и го заменяте с _backup резервното копие.Това може да стане аналогично с командата горе. Следва да редактираме файла, за да ни показва и нашите дялове. За целта си избираме редактор: gedit, kate, nano, pico - важното е да ни е удобно. Пишем (като root естествено):

xxx /etc/fstab

Като ххх е името на редактора ви. Така вече можем да прегледаме и редактираме fstab. На мен ми излезна следното и предполагам и на вашата дистрибуция изгледът на файла е следният:

# /etc/fstab: static file system information.

#

#

proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hda6 none swap sw 0 0

/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 ro,user,noauto 0 0

/dev/hda1 /media/windows ntfs umask=0222 0 0

/dev/hda5 /media/windows2 ntfs umask=0222 0 0

 

Първо - в коя папка ще монтираме дяловете? Правим нова папка където искаме да бъдат, няма значение дали ще са в /mnt или /media или /windows както е при различните дистрибуции, вижте как е при вас и заместете вашите данни с мойте. Нова папка създаваме така:

mkdir /media/windows

Или друг път до папката. След това добавяме следният ред в fstab:

/dev/hda1 /media/windows ntfs umask=0222 0 0

Tук идва проблем първи. В случая, моят дял в hda1. Вашият обаче може да е hda2 или 3 или 4 или какъвто и номер да е. Можете да видите коя цифра ви е съответният дял под Windows с Acronis Partition Expert например или друга подобна програма. Другият вариант е просто да уцелите :) Запаметяваме файла и пишем в терминала за последно:

mount -a

Сега влезте в папката, която сте създали. Ако влезете в желаният дял на Windows значи сте успели! Ако ви дава грешка, може би не сте уцелили hda номера на дяла – please try again :) Спокойно - ще ги уцелите, няма къде да идат. Това е цялата философия на монтирането! Добавка: Справяне с проблема под Fedora Core Дистрибуцията Fedora Core прави едно малко изключение от горният метод. Когато всичко се изпълни както съм описал, при mount -a ви излиза съобщение “ntfs type not supported by kernel”. Това се оправя много лесно.

Първо трябва да знаем коя версия ни е кернел-а. Отворете терминала (или конзолата и черният екран и т.н. версии които съм чувал) и напишете:

uname -rs

В отговор на командата ни излиза на екрана Linux версията. Трябва да я знаете, защото сега ще влезнем в един сайт, от който ще дръпнем “кръпка” (кръпка не е особено правилно да се нарече, но все пак…) специално за версията на вашият кернел. Адресът е:

https://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/index.html

Част от сайта Linux-NTFS.sf.net. В ляво виждаме Downloads и 9 дистрибуции - от RedHat 7 до Fedora Core 4. С всеки нов кернел или версия на дистрибуцията се пуска отделен пакет за ядрото. Изберете вашата дистрибуция. Насочете се към първата таблица ако машината ви е мултипроцесорна или с 1 процесор и по-надолу ако сте с 64 би- тов процесор. Предполагам, архитектурата ви ще бъде i686, така че можете да свалите този rpm пакет. След като го свалите(в домашната директория на потребителя за по-лесно), влезте в конзолата и станете root. Сега изпълнете командата за инсталиране на пакет:

rpm -ivh < името-на-пакета>

Можете да напишете само първата буква от пакета - тя е “к” и да натиснете “tab”, за да довършите. След това изпълнете mount -a. Вече всичко трябва да работи!


Linux - Как да виждаме NTFS дялове

Коментари