Въпросите, които ще видиш в теста:

 1. Прочетете текста и отговорете на въпросите.

  Те приличат на свещи, но са божествени на вкус. Могат да бъдат отгледани във всеки селски двор, но името им се свързва само с луксозните трапези. Описани са по най-вкусния начин от Хемингуей и фицджералд, но ако не се превърнат в ястие, от тях става чудесна украса за букети. Това са аспержите - една от най-древните зеленчукови култури, за която хората са започнали да полагат грижи още преди 2000 години. Тази културна наслада са почитали още в Древен Египет - за това свидетелстват изображенията й върху саркофази на египетски фараони.
  Древните гърци са ползвали аспержата като лекарство, преди да разберат, че може да се яде. Свързвали са растението с култа към Афродита и с клонки на аспержи са украсявали брачното ложе на младоженците. Римляните също са ценели лекарствените свойства на това растение. Според стари римски текстове аспержата връща жизнерадостния вид на мрачните хора и действа успокояващо на нервите. Някои дори смятали, че ако се носи като амулет на врата, тя пази от болести и уроки. Но римляните са били по-практични от гърците и са започнали да култивират растението, за да го поднасят на отбрани гости.
  През ХУ-ХУШ в. аспержата придобива огромна известност във Франция и Германия. Тогава получава името „кралски зеленчук“ - не само защото е била любима на кралския двор, но и защото на места е било забранено да се продава, а цялата продукция отивала директно в кралската кухня, за да чака в готовност поредния дворцов пир. Все още се спори откъде произлиза елегантният зеленчук, но се смята, че родината му е най-вероятно някъде по Източното Средиземноморие. Днес аспержите са високо ценени не само заради вкусовите им качества, но и заради ценните вещества, които се съдържат в тях. Това са над десет витамина, калций, желязо и калий. Аспержата чисти организма и действа прекрасно на черния дроб. Много е полезна за сърцето и бъбреците. Чисти тялото от токсини. Идеална е за диети.

  (Из „Аспержите - наслада за познавачи“ от Нина Норд - в. „Труд“, бр. 350, 15 юни 2007)


  Коя е темата на текста?
 2. За коя соцнокултурна сфера е предназначен текстът?
 3. Какъв е жанрът на текста?
 4. Кое е грешното твърдение според текста?
 5. Кое от посочените изречения е най-подходящо като смислово продължение на текста?
 6. Кой от посочените изрази не е контекстов синоним иа „аспержи“ в текста?
 7. Какво не е характерно за публичното общуване?
 8. В кой ред фразеологизмите не са антоними?
 9. С коя дума може да се продължи редицата „безучастен, равнодушен, апатичен...“?
 10. В кой ред има само емоционално-експресивни думи?

Тест по Български език и литература за зрелостници и кандидат-студенти II

Тест има за цел да улесни самоподготовката на учениците от 11 и 12 клас и урочната работа на преподавателина по български език и литература.

Информация и рейтинг

Дата: 2013-12-05 12:15:53
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 34 въпр.
Сподели:

Публикуван от

legolas