Въпросите, които ще видиш в теста:

 1. Прочетете текста и изпълнете задачите към него.

  Въпросът за генномодифицираните организми се обсъжда напоследък активно в пресата. Какво представляват те? Генномодифицираните организми (ГМО) са организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство. ДНК молекули от различни източници се комбинират в една молекула, за да се създаде нов ген, който след това се прехвърля в дадения организъм и му придава нови свойства. По този начин например се създават картофи, които произвеждат отрова срещу колорадски бръмбари.
  Рисковете за човешкото здраве при употреба на генетично модифицирани продукти обаче са големи. Тези продукти съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Така например в модифицираната царевица има протеини на бактерии, в картофите – протеини на вируси, а в доматите – рибни протеини. Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които генномодифицираните храни (ГМХ) биха могли да предизвикат в човешкия организъм за по-дълъг период от време. Скорошно изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на генетично модифицирана соя и нейни производни продукти увеличава случаите на алергия към фъстъци.
  Европа упорито се противопоставя на отглеждането на ГМХ. Европейският комисар за околната среда предложи да не се допускат за култивация в Европейския съюз два нови сорта модифицирана царевица. Франция, Румъния, Австрия, Унгария, Гърция, Германия, Полша и Люксембург (в това число и България) наложиха забрана за отглеждане на генномодифицирани култури в страните си. Според наредбите на Европейския съюз е задължително на етикетите на ГМХ да бъде изписано: „Този продукт съдържа ГМО”.

  Текстът е:
 2. Коя е темата на текста?
 3. Кое от посочените твърдения е вярно според текста?
 4. Кое от посочените твърдения НЕ е вярно според текста?
 5. Първите две изречения в първия абзац са свързани чрез:
 6. Думите протеини, бактерии, вируси в текста са:
 7. В кой от редовете е допусната правописна грешка?
 8. В кой ред всички думи са написани правилно?
 9. В коя от подчертаните думи НЕ е допусната правописна грешка? Земята е най-голямото богатство на Австралия и Нова зеландия (А) – използва се за отглеждането на добитак (Б) и за добив на жито. Австралия е богата на минерали и е световен лидер в производството на алуминиева руда, дияманти (В) и оловна руда. Основните богатства на тихоокеанските (Г) острови са рибата и кокосовите продукти.
 10. В кое от изреченията НЕ е допусната правописна грешка?

Тест по български език за ДЗИ

Това е примерен вариант за матура, имащ за цел да провери нивото на познания по български език и литература на зрелостниците.

Информация и рейтинг

Дата: 2013-04-30 21:31:05
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 33 въпр.
Сподели:

Публикуван от

kamito8