Матура БЕЛ 2009

Решете този тест и се подгответе за предстоящите матури. Въпросите са изцяло съобразени с образователната програма и изискванията на МОН.

Информация и рейтинг

Дата: 2022-01-02 19:36:23
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 40 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и отговорете на въпросите след него:

    Алфонс Капоне е роден на 17 Януари 1899 год. в Нюйоркския квартал Бруклин. Той е бил първият роден в САЩ и иначе четвъртият от общо седем сина и две дъщери на семейство италиански емигранти.

    За да се интегрират по-лесно в обществото, Капоне приемат американско-звучащи имена. Така Винченцо, Рафаело и Салваторе станали Джеймс, Ралф и Франк. Алфонс започва да се нарича Ал – името с което остава в историята. Те обаче не престават да използват истинските си имена помежду си.

    Семейството и отношенията в него, както проличава , трудно могат да бъдат причина за създаването на един безмилостен гангстер: бащата Габриеле Капоне е грамотен и има професия(бръснар), което в комбиция било рядко срещано сред множеството италиански емигранти към Новия свят по това време. Още през 1906 год. вече има американско гражданство.Описват го като отговорен и добър баща. По отношение на дисциплината винаги предпочита думите пред шамарите. В рода му и в този на съпругата му - Тереза няма хора със социални или психични отклонения. Може да се каже ,че Капоне били едно изключително сплотено, спазващо закона семейство.

    Желанието и трудолюбието на Габриеле Капоне са възнаградени – само 6 години след като били пристигнали , той вече има собствена бръснарница и малко след раждането на Ал , цялото семейство се пренася в апартамента над нея.

    Докато преди това Капоне живят в затворена общност от италианци, сега те се сблъскват със разнообразие от етноси - ирландци, немци, шведи, китайци и др. Кварталът е беден , но изключително оживен и шарен.

    На пет години Ал тръгва на училище. По това време училищата , където се учат деца на емигранти са изключително непривлекателни. Учителите са необразовани , предимно млади и неопитни жени, често под 18-годишни. Боят е нещо обичайно както между учениците, така и когато учителите се опитват да налагат дисциплина. От друга страна повечето емигранти предпочитали децата им да напуснат училище още в момента, в който могат да започнат да работят.

    При всичките тези фактори Ал Капоне се задържа до 6-ти клас. Нещо повече – той е отличен ученик. Един ден обаче след като учителка му ударя шамар, той й отвръща, като след това бива изключен и повече никога не се завръща в училище.

    Една от личностите изиграли най-важна роля в живота на Ал Капоне е Джони Торио.

    Кумир на децата от квартала, Джони се занимава с рекетьорство и сводничество, но е много повече от останалите гангстери по това време. Неговият престъпен талант му позволява да създаде стройна организация, чрез която има изключително широки възможности.

    Както и много други деца и Ал изкарва джобни, като върши поръчки за престъпния бос. Той започнал да му има доверие и да му дава по-големи поръчки. През 1909 година обаче Торио заминава за Чикаго, а Ал се присъединява към местна банда.

    Текстът е откъс от:

  2. В текста преобладава:

  3. Темата на текста може да бъде формулирана по следния начин:

  4. В текста липсва информация за:

  5. Кое от твърденията не е вярно според текста:

  6. Какво означава фразеологизмът: "ловя риба в мътна вода"?

  7. При коя двойка отношението между думите е различно от отношението между другите двойки:

  8. В кое изречение подчертаната дума е употребена с пряко значение?

  9. В кой ред думите не са антоними?

  10. В кой ред думите са синоними?