Правоъгълен триъгълник

Тестът е съобразен с учебната програма по математика за 7.клас и има за цел да провери знанията на учениците по дадената тема. Съдържа 20 въпроса, всеки от тях има само по един верен отговор. Въпросите акцентират върху материала: Правоъгълен триъгълник; Симетрала на отсечка; Ъглополовяща на ъгъл; Неравенства в триъгълник.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-29 21:18:59
Предмет: Математика
Предназначен за: Ученици от 7 клас
Въпроси: 20 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. За съседните ъгли АОВ и ВОС от чертежа лъчите OL1  и  OL2 са ъглополовящи. От произволна точка М ∈ ОВ са спуснати перпендикулярите МР и МQ към ъглополовящите (вж. чертежа). Триъгълникът QРМ е:

      

     

  2. За остроъгълния Δ АВС височините  АА1  и  ВВ1  се пресичат в точка  H  и  АВ1 = ВА1.  Кое от твърденията не е вярно:

  3. Точкa Р е от страната АВ на Δ АВС и такава, че АР = 1/3 АВ. Ако точка R  е от отсечката СР и такава, че RР = АР и ∠ ВRС = 90°,  мярката на ∠ РАR е:

       

      

  4. Катет на правоъгълен триъгълник е равен на половината от хипотенузата. Ъгълът между височината и ъглополовящата към хипотенузата е:

  5. Един от външните ъгли на равнобедрен триъгълник е 60°, а  дължината на медианата към основата му е 1,5 dm. Дължината на бедрото му е:

  6. В правоъгълния Δ АВС точка М е средата на хипотенузата АВ. Ако ∠ АВС = 30°, то Δ АМС е:

  7. За Δ МNР е известно, че МN = 10 dm, МР = NР = 19 dm. Симетралата на NР пресича бедрото МР в точка Q. Периметърът на Δ МNQ е:

  8. Симетралите на страните АВ и ВС на Δ АВС от чертежа се пресичат в точка М и АМ = 5 сm. Дължината на СМ е:

      

     

  9. За Δ АВС от чертежа симетралите на страните АС и ВС се пресичат в точка О. Ако ∠ АОС = 150° и ∠ АОВ = 130°, то ∠ АСВ е:

      

      

  10.  Симетралата на страната АС пресича страната АВ в точка D и продължението на страната ВС в точка М (вж. чертежа). Ако ∠ ВСD = 40° и ∠ САD = 20°, то Δ АМС е: