Тест по физика за IX клас изходно ниво

Тестът е съобразен с учебната програма по физика за задължителна подготовка и има за цел да провери знанията на деветокласниците в края на учебната година.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-29 18:53:30
Предмет: Физика
Предназначен за: Ученици от 9 клас
Въпроси: 14 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Взаимодействието между два едноименни заряда се описва от закона на Кулон q1=q и q2=2q. Кое от следните равенства между големините на силите F1 и F2, действащи на двата заряда, е вярно?

  2. Кое от следните твърдения е вярно? Елементарен заряд е:

  3. Точков заряд q=2.10-10 C има електрична потенциална енергия W=4.10-10J. Колко е потенциалът на точката, в която се намира зарядът?

  4. Мълнията е електричен ток, който протича за много кратко време между облак и земната повърхност. Колко ампера е този ток, ако за време t=0.001s през напречното сечение перпендикулярно на мълнията преминава електричен заряд q=30 C?

  5. Колко е съпротивлението на автомобилна лампа с мощност 40W, която работи при напрежение 12V?

  6. Колко е максималният ток, който може да се черпи от акумулатор с ЕДН=12V и вътрешно съпротивление r=0,01Ω?

  7. Полупроводников кристал има n-тип проводимост. Кой от следните изводи можем да направим от този факт?

  8. Частица със заряд q и маса m се движи със скорост v в магнитно поле с индукция B. Кое от следните твърдения не е вярно? Магнитната сила, която действа на частицата, е правопропорционална на:

  9. Колко волта е ефективната стойност на променливо напрежение с амплитуда 14V?

  10. Тяло, което извършва хармонично трептене, в даден момент преминава през равновесното си положение. Стойността на коя от следните величини в този момент е нула?