Тест по български език и литература за матура

Тест по български език и литература за 12-ти клас. Може да се използва като подготовка за матура или за кандидат-студентски изпити.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-29 00:31:55
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 36 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и изпълнете задачите от 1 до 6.

    Има ли бъдеще физическото тяло на книгата, този опасен гризач на зелени площи? Понякога се изкушавам да мисля,че тя е на път да изчезне,да се претопи в потоците от информация ,които кръстосват интернет, и да бъде заменена окончателно от екрана на компютъра. Призракът на тази идея витае отдавна и различните съсловия, имащи отношение към книгопроизводството, реагират различно на нея. Дали книгата, грубо казано, не е изчерпала лимита си като информационен носител? С настъпването на ерата на информационните технологии цялата тромавост и неефективност на традиционния издателски механизъм излиза наяве. Веригата автор-издател-разпространител-читател вече изглежда неоправдано дълга. Доскорошните съюзници са се превърнали в обикновени посредници. Време е за нови стратегически съюзи. Виждаме как издателите се мъчат да заобиколят книжарите, откривайки електронни каталози в интернет, чрез които читателите могат директно да поръчват желаните заглавия. Примерът е заразителен. Следователно да се оплаква съдбата на книгата, на нейното физическо тяло, едва ли си струва.

    Основната функция на текста е:

  2. Кое твърдение е вярно според текста?

  3. Ключови изрази в текста са:

  4. Връзката между първото и второто изречение от втория абзац на текста се осъществява чрез:

  5. Кой от изразите не е контекстов синоним на думата книга в текста?

  6. В кой ред изразите от текста са контекстови антоними?

  7. В кой ред отношението между съществителните имена е различно от отношението между съществителните имена в другите редове:

  8. Кой от изразите означава преча?

  9. В кое изречение подчертаният израз не е употребен с преносно значение?

  10. В кой ред думите са антоними?