Тест по БЕЛ за 12-ти клас

Съдържа въпроси, които обхващат основните знания, които един ученик от 12 клас трябва да има в областта на литература, синтаксис, лексикология, фонетика, фонология и граматика. Подходящ е за кандидат-студенти, както и за подготовка по матура.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-21 20:11:45
Предмет: Литература
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 46 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетет текста и изпълнете задачите от 1 до 8.

    Сали Яшар беше се издигнал над всички по Божа дарба, появил се беше случайно, както случайно се появяват по селата ония прочути знахари, които лекуват най-тежки болести и често пъти с някоя билка, с върха на нагорещено желязо или само с няколко думи връщат живота на много умиращи.
    Сали Яшар наистина имаше нещо, което го оприличаваше на тия хора. Като всеки ковач, той беше здрав и силен човек, но инак беше благ, тих, вдълбочен в себе си. Той приказваше малко, но и малкото, което кажеше, беше точно, умно, отмерено, а на ония, които го слушаха, винаги се струваше, че в очите на Сали Яшар остава още много нещо недоречено. Като че вътре в душата на Сали Яшар имаше друг ковач, който също работеше, също ковеше, а не се виждаше, и само искрите и отблясъците от това вътрешно огнище грееха в замислените очи на Сали Яшар.
    Така Сали Яшар беше прост човек, с изцапани ръце, ковеше желязо и правеше каруци, но имаше вид на мъдрец и неволно вдъхваше уважение дори и на ония, които не го познаваха и нищо не знаеха за изкуството на ръката му.
    (Й. Йовков; „Песента на колелетата“)

    Темата на текста е:

  2. Кое от твърденията антитези не откривате в текста:

  3. Първото изречение в текста въздейства чрез:

  4. Подчертаното изречение в текста означава, че:

  5. Ключовите думи в текста са:

  6. Според текста Сали Яшар е прост човек, майстор на каруци, но:

  7. В кой ред има контекстови синоними:

  8. Последното изречение в текста въздейства чрез:

  9. В коя от следните думи е допусната правописна грешка:

  10. В коя от следните думи е допусната правописна грешка: