Тест по счетоводство на тема: количествени методи и модели

Междинен тест за проверка на знанията по предмета количествени методи и модели. Въпросите са само с един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-12 20:51:31
Предмет: Счетоводство
Предназначен за: Студенти от 5 курс
Въпроси: 45 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. 1. Съвкупността от управляваните производст вени фирми в една община през м. май 2005г. е:

  2. Мениджърът по персонала на една фирма желае да опр относителния дял на работниците с висока проф квалиф. За целта той използва:

  3. Средната на положение в ранжирания ред за ефект-та на взетите управл реш се предст ч-з:

  4. Мениджър е получил данни за месечните про дажби на автомобили от пет дилъри. Р-те пок, че стандартното отклонение е равно на 5 автомобила. Следователно дисперсията възлиза на:

  5. Мениджърът по персонала в една фирма е установил, че две групи от по пет работници са получили следните месени възнаграждения за труда си:Първа група: 320лв. ; 380лв. ; 440лв. ; 510лв. и 550лв. ;Втора група: 320лв. ; 330лв. ; 460лв. ; 540лв. и 550лв. За коя от двете групи вариацията в заплащането е по-голяма?

  6. Коефициентът на регресия при моделиране на зависимостта между продължителността на трудовия стаж и индивидуалната производител ност на труда на работниците от една фирма:

  7. Когато първите последователни разлики на членовете на един динамичен ред са приблизител но постоянни, за моделиране на трайната тенденция следва да се използва:

  8. Индексът на сезонни колебания на експорта на една фирма за м. 10 2005г. е равен на 120%. Ако действителният износ за месеца е 18 млн. щ. д., то размерът му при отстраняване на действието на причините със сезонен характер би бил равен на:

  9. В мениджмънта за измерване на неравенство то се използват:

  10. Класификацията на приходите и разходите в системата на Държавната финансова статисти ка се осъществява на: