Счетоводно отчитане на нематериалните дълготрайни активи в предприятията от публичния сектор

Тестът е за проверка на знанията по счетоводство в публичния сектор. Всички въпроси са от затворен тип и имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-12-10 22:38:01
Предмет: Счетоводство
Предназначен за: Студенти от 4 курс
Въпроси: 10 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Дефинирайте нематериалните дълготрайни активи, като обект на счетоводно отчитане в предприятията от публичния сектор:

  2. Придобитите нематериални активи чрез външни доставки в предприятията от публичния сектор първоначално се оценяват по:

  3. Разходите за придобиване на нематериални дълготрайни активи чрез създаване в самото бюджетно предприятие през отчетния период се отчитат текущо:

  4. При признаването на програмни продукти в състава на нематериалните дълготрайни активи в предприятията от публичния сектор се прилага изискването:

  5. При продажбата на дълготраен нематериален актив в предприятията от публичния сектор продажната стойност на актива се отразява:

  6. При наличие на индикации за обезценка на нематериален дълготраен актив, намалението на балансовата стойност се отразява:

  7. Във връзка с извършването на инвентаризация на нематериалните дълготрайни активи и установяване на липса по вина на материалноотговорно лице, отписването на балансовата стойност на липсващия актив от състава на нематериалните дълготрайни активи се отразява със съставянето на следната счетоводна статия:

  8. За целите на последващото оценяване и при прилагане на препоръчителния подход, нематериалните дълготрайни активи се оценяват по:

  9. При бракуване на нематериален дълготраен актив, отписването на балансовата стойност се отразява по дебита на:

  10. Бюджетно предприятие закупува счетоводен софтуер с покупна цена 600 лв. За инсталиране и въвеждане в употреба на софтуера са изплатени 150 лв. Възприетият стойностен праг на същественост за признавате на нематериални активи от бюджетното предприятие е 800 лв.

    Предприятието ще осчетоводи закупения програмен продукт: