Тест за държавен зрелостен изпит по Български език и литература

Матура Български език и литература от Ботев до Дебелянов. Подготовка за тестовата част от ДЗИ по БЕЛ. Теста предоставя възможност на зрелостниците да проверят знанията си.

Информация и рейтинг

Дата: 2012-04-28 00:31:00
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 34 въпр.
Сподели:

Публикуван от

legolas

Въпросите, които ще видиш в теста:

 1. Прочетете текста и отговорете на въпросите 1-6:

  В средата на I в. най-близките ученици и последователи на Христос създават евангелия, в които описват делата му. Едно от тях е на Филип, един от най-образованите му ученици.
  През 325 г. Константин Велики председателства Първия Вселенски събор в Никея, на който за канонични (истинни) са признати само четири евангелия - написаните от Марко, Матей, Лука и Йоан. Всички останали са обявени за еретични. Църквата издирва и унищожава преписите им векове наред, като преследва разпространителите им.
  През 1945 г. край египетския град Наг Хамади селяни случайно намират в монашеско гробище древни ръкописи на коптски език. Сред тях е смятаното за изгубено Евангелие от Филип. Вестник "Обзървър" публикува през 1971 г. статията "Бил ли е женен Исус? " на професора по религия Чарлз Дейвис, който се позовава на неизвестното на широката общественост Евангелие от Филип. 11 години по-късно излиза книгата "Светата кръв и свещеният Граал" от Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн. През 2003 г. е публикуван романът "Шифърът на Леонардо " от Дан Браун, който става тотален бестселър и години наред не слиза от челото на класациите. Продаден е в мултимилионен тираж. Сега, през 2006 г. Бейджънт и Лий заведоха дело за плагиатство срещу Дан Браун и издателите му "Рандъм хаус". Адвокатът на Браун извади най-големия си коз: статията от 1971 г. и Евангелие от Филип.
  Резултатът: Дан Браун бе оправдан, а екранизацията по бестселъра му излиза по екраните.
  Освен източник на информация за изследователите и за всички онези, които се интересуват от проблемите, засегнати в романа "Шифърът на Леонардо ", Евангелие от Филип е съчинение с изключителна дълбочина, богато на подтекстове и внушения за духовността, за избора пред човека - какъв да бъде и как да живее.

  Темата на текста е:
 2. Кое от следните твърдения е вярно според текста:
 3. Кое от твърденията, свързани с Евангелие от Филип, НЕ Е вярно според текста:
 4. Кой от посочените изводи може да се направи според текста:
 5. Думата "плагиатство" означава:
 6. Кой от изразите не е коитекстов синоним на останалите:
 7. С коя дума може да се замени прилагателното име в словосъчетанието "тотален бестселър", така че да не се промени смисълът му:
 8. В кой ред отношението между двойките думи е различно от отношението в другите редове?
 9. В кой ред думите са синоними?
 10. В кой ред думите са антоними?