Тест по български език и литература за 12-ти клас

Тест по БЕЛ за 12-ти клас. Въпросите са само с един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-12 11:14:27
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 20 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и отговорете на въпроси 1. – 5. вкл.


    По традиция на 24 юни църквата тачи деня на рождението на Йоан Кръстител. Българите наричат празника Еньовден – един от най-почитаните и популярни християнски празници.

    Рано сутринта, преди изгрев слънце се извършва “билобер” – набраните според поверието билки имат силен лечебен ефект през цялата година. С Еньовден се свързват множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се за патронен празник на билкарите.

    Календарно празникът е свързан с лятното слънцестоене – един от най-важните астрономически преломи в годината – в основата на празника стои култът към Слънцето. Според народното поверие от този ден то започва да умира, а годината клони към зима. Повсеместно е разпространена вярата, че преди да “тръгне към зимата”, слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада от него, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева те я губят и не трябва да се берат. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват и голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се ползва за лекуване. Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болести – няма. Впрочем и за нея има половин билка, която обаче само определени билкари могат да открият и използват.

    Какъв е видът на текста?

  2. Текстът е предназначен за:

  3. Как е осъществена връзката между 1 и 2 изречение в четвърти абзац на текста?

  4. Кое твърдение е вярно според текста?

  5. Кое твърдение е НЕВЯРНО според текста?

  6. В кой ред е допусната правописна грешка?

  7. В кой ред НЕ е допусната правописна грешка?

  8. В кое изречение е допусната правописна грешка?

  9. В кое изречение НЕ е допусната правописна грешка?

  10. В кое изречение е допусната граматична грешка?