География - почви, растителен и животински свят на България

Тестът съдържа въпроси върху материала „Природна география\" за 10 клас. Въпросите са със затворен отговор, като някои от тях имат повече от един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-07-02 12:19:28
Предмет: География
Предназначен за: Ученици от 10 клас
Въпроси: 29 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Коя е основната разлика между почви и скали?

  2. Кои фактори НЕ влияят върху почвообразуването?

  3. Ако настъпят промени в климатичните условия на България, ще се променят ли почвите?

  4. За кой почвен тип се отнася следното описание? Образувани са върху плиоценски и кватернерни карбонати глини в негативни форми на релефа. Имат тежък глинест механичен състав. Разпространени са предимно в южната част на страната. Подходящи са за всички земеделски култури, отглеждани у нас.

  5. За кой почвен тип се отнася следното описание? Образувани са при преходни и континентално-средиземноморски климатични условия под широколистна горска растителност. Имат малки запаси от органични и минерални вещества. Разпространени са предимно в Южна България до 700-800 м. н.в. Добре виреят върху тях овощни дръвчета, лозя и др.

  6. За кой почвен тип се отнася следното описание? Образуват се под богата ливадна растителност в условията на постоянно овлажняване. За тях е характерно ежегодно натрупване на минерални вещества в почвените хоризонти. Разпространени са по цялата територия на страната в специфични форми на релефа.

  7. За кой почвен тип се отнася следното описание? Образувани са в условията на умерено-континентален тип климат, при наличието на ливадно-степна и лесостепна растителност върху седиментни скали, главно льос. Имат дебел хумусен хоризонт. Подходящи са за зърнени култури.

  8. За кой почвен тип се отнася следното описание? Образувани са над 800-1000 м. надморска височина, в условията на умерено влажен климат и върху песъкливо-глинести материали под букови и смесени гори. Те са плитки, леки, с тънък хумусен хоризонт. Навсякъде са заети от естествени гори, а на места – от ливади и пасища. Върху тях се отглеждат картофи, ръж, хмел и др.

  9. Кои са приликите между азоналните почвени типове в България?

  10. Кои са приликите между зоналните почвени типове?