Примерен тест за ЕПИ - раздел по български език

Включена е първата част по български език и литература от тест за Единен приемен изпит (ЕПИ). Въпросите са от затворен тип като времето за решаване е максимум 45 минути.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-06-29 22:34:43
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 17 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Прочетете текста и решете задачите от 1 до 3 към него.

       Предаването на някаква информация в смекчена форма често се свързва с „разколебаване“ на собствената позиция. Сравни изразите: Убеден съм, че нямаш достатъчно опит за тази длъжност и Мисля, че за тази длъжност трябва да имаш малко повече опит.

     

       Говорещият прекрасно знае, че събеседникът му няма нужния опит. Но във второто изречение той въвежда елемент на колебание (мисля, може би), а освен това твърди, че е нужен още малко опит, едно количество, което много трудно може да се определи. Хората, които умеят да говорят по втория начин, обикновено се считат за тактични. В житейския смисъл под тактични ние разбираме „любезни“, „негруби“, „възпитани“, „умеещи да водят разговор по приятен начин“ и т.н. Но ако се вгледаме добре в думата тактични, ще признаем, че тя генетично е свързана не само с такт, но и с тактика. Така че тактичните хора обикновено подчиняват и начина на общуване на определена тактика, която ги прави по-симпатични, предразполагащи, а главно – заслужаващи доверие.

    Стефана Димитрова

     

    В текста се говори главно за:

  2. Комуникативното правило, което се коментира в текста, е:

  3. Речевата стратегия, с която си служи авторката, може да се определи като:

  4. Посочете в кой ред думите НЕ са синоними:

  5. Посочете кой ред съдържа фразеологизъм:

  6. Посочете в коя от подчертаните думи има грешка: В романа(а) се интерпретира образа(б) на Бойчо Огнянов, който е водачът(в) на движението (г) за освобождение(д).

  7. Посочете коя дума е написана правилно:

  8. Посочете в коя от подчертаните думи е допусната правописна грешка: Ботевият(а) лирически герой(б) възприема смърта(в) в името на свободата(г) като безсмъртие(д).

  9. Посочете в кое изречение има правописна грешка:

  10. Посочете в кое изречение има правописна грешка: