Тест по български език за 12-ти клас

Тест за подготовка за матура. Всички въпроси имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2020-11-10 23:05:02
Предмет: Български език
Предназначен за: Ученици от 12 клас
Въпроси: 18 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук е възникнало в края на IV-III хилядолетие преди Христа. Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. В созополския залив са открити и многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II-I хил. преди Христа. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност.

    През 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония („полис“) на милетски гърци под името Аполония Понтика. Името произлиза от бог Аполон (покровител на изселниците), на когото е посветен храм в града, известен с колосалната 13-метрова статуя на бога, дело на скулптура Каламис.

    Градът израства като търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други. Търговското му влияние в Тракия се основава на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в. преди Христа.

    Котвата става емблема на Аполония и неизменен знак върху монетите, които тя сече още от края на VI в. преди Христа. Богатият град се превръща в център на високо развито изкуство. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика Аполония).

    През 72 г. пр. Хр. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена - разрушена. Статуята на бог Аполон е отнесена в римския Капитолий.

    През IV в. Созопол отново е в подем и вече е известен с името Созополис - „град на спасението“. Традиционно византийски град и твърдина в хинтерланда на Константинопол, едва през 812 г. - при хан Крум - Созопол за кратко влиза в пределите на българската държава.

    От XVIII-XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време.

    Темата на текста е:

  2. От текста може да се направи изводът, че:

  3. Кое от твърденията за съдържанието на абзаците в текста е вярно?

  4. Кое от твърденията е вярно според текста?

  5. Кое от посочените твърдения е вярно според текста?

  6. Какъв е смисълът на думата акватория, употребена в първия абзац на текста?

  7. При коя двойка отношението между думите е различно от отношението между другите двойки?

  8. В кое изречение и двете подчертани думи са употребени с пряко значение?

  9. В кой ред думите са антоними?

  10. В кой ред думите НЕ са синоними?