00:00:00

Teст по административно право

1

Кои от посочените лица са държавни служители

2

Служебното правоотношение за държавния служител възниква по силата на:

3

Служебно правоотношение възниква:

4

 Конкурсът за свободна длъжност, определена за заемана от държавен служител се обявява със заповед на:

5

Законосъобразна ли е заповедта на главния секретар на министерството на финансиите, с която той е прекратил служебното правоотношение на държавен служител, поради съкращаване на неговата длъжност:

6

Дисциплинарни наказания на държавни служители се налагат от:

7

Посочете верните твърдения: налице е пречка за назначаване на државен служител в общинска администрация, който е:

8

Основателна ли е жалбата на недопуснат до конкурс кандидат, за който в списъка на недопуснатите кандидати се посочва като основание обстоятелството, че той не притежава изускуемото съгласно единния класификатор на длъжностите в администрацията образование за заемане на съответната длъжност:

9

Може ли да бъде наложено предвиденото в закона за държавен служител дисциплинарно наказание „понижение в по-долен ранг„ на началника на кабинета на министерството на здравеопазването:

10

Заповедта, с която министъра на здравеопазването е наложил на държавен служител в министерството дисциплинарно наказание „уволнение“, без да вземе за него становището
на дисциплинарния съвет е един незаконосъобразен административен акт:

11

Посочете вярното: в държавната администация е извършена структурна промяна при която държавна агенция е закрита, а неините функции са нормативно възложени на миснистерство. Кое е вярното:

12

Издадена е заповед за прекратяване на служебно правоотношение на основание чл.107,ал.1,т.6. В не я е посочено, че държавен служител се освобождава от служба считано от деня на влизане в сила на съдебно решение, в което е отменена като незаконосъобразна заповедта за прекратяване на служебно правоотношение със служител заемал преди това неговата длъжност. Законосъобразна ли е заповедта?

13

Кои от посочените лица са държавни служители?

14

Правата на държавния служител са:

15

Служителите в ДА за закрила на детето се назначавват със заповед на:

16

Може ли държавния служител да членува в политическа партия:

17

Заповедта за налагане на дисциплинарно наказание е:

18

Може ли да бъде отменена заповедта за налагане на дисциплинарно наказание„уволнение“, на основание,че органът по назначаване не е взел становището на дисциплинарния съвет:

19

Кое от следните твърдения е вярно?

20

Посочете верните твърдения.

На лице е пречка за назначаване на държавен служител, като главен експерт в дирекция на ОА-Велико Търново, който:

21

Издадена е заповед за прекратяване на служебното правоотношение, но органът по назначаването е пропуснал да посочи в нея дължимото на служителя обезщетение за неизползвани дни платен годишен отпуск, съгласо чл. 61 ал. 2.

Този пропуск:

22

Държавен служител,койтое избран за управител на ТД с неограничена отговорност, не е уведомил затова органа по назначаването, с което е нарушил своето задължение по чл.27 от закона за Държавния служител. Законосъобразна ще е заповедта по назначаването, с която:

23

Държавен служител в министерството на финансите е дисциплинарно уволнен със заповед на министъра за извършеното от него преди 2 години нарушение на служебни задължения. Законосъобразна ли е издадената заповед за прекратяване на служебното правоотношение?

24

Посочете вярното. Извършена е промяна в длъжностното разписание на администрацията, при която е заличена длъжността „главен експерт” в дирекция “X” и есъздадеена нова едноименна длъжност в дирекция “Y”, за която е утвърдено длъжностна характеристика с идентична функция: за държавен служител на длъжноста на „главене ксперт” в дирекция “X”, следва да бъде изготвена заповед по:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време