00:00:00

Тест от олимпиада по биология и здравно образование за 10-ти - 12-ти клас

1

Кое определение е пълно и вярно? Талусът е изграден от:

2

Кое твърдение за шишарките НЕ е вярно :

3

Кое твърдение е вярно?

4

В коя от поредиците са посочени само животни с отворена кръвоносна система, с предсърдно-камерно сърце и дишащи с хриле?

5

Насекомите имат:

6

Изберете вярното твърдение за клас Хрущялни риби:

7

Кои жлези при бозайниците отделят отровни вещества?

8

В кои кости има синуси?

9

За хората от кръвна група 0 е вярно, че:

10

В предния дял на хипофизата се секретират хормони стимулиращи:

11

Биоценозата, може да се определи като:

12

Графичният модел изобразяващ числеността на организмите на различните хранителни равнища се нарича:

13

Кой монозахарид участва в молекулата на АТФ?

14

При бозайниците хистонови белтъци не се откриват в:

15

По време на кой стадий на мейоза на екватора се подреждат биваленти, съдържащи 4 хроматида?

16

Къде в клетката фосфолипидите са най-застъпените биомолекули?

17

В Микронезия се намират 1152 коралови острова, много рифове и атоли с удивителна красота. Кораловата колония е резултат от:

18

В коя поредица животните имат външно оплождане:

19

Получен е алотетраплоид от растителен вид с n=12 и друг растителен вид с n=18. Посочете вярната комбинация за броя хромозоми и броя на групите на скаченост на този алотетраплоид.

20

При плодовата мушица нормалните крила се определят от рецесивен ген, а генът за изрязани крила е доминантен и летален в хомозитотно състояние. Каква част от поколението на 2 мухи с изрязани крила ще бъде див тип?

21

Мишки с хромозомна конституция ХО са женски и фертилни(плодовити). Кръстосани са ♀ ХО и ♂ХУ. Какво съотношение по пол очаквате да се получи в потомството на тази кръстоска, ако допуснем, че жизнеспособни са само мишки, които имат поне една Х хромозома?

22

Разпадането в F2 по фенотип при дихибридно кръстосане при непълно доминиране, на два невзаимодействащи и нескачени гена е:

23

Определете последователността на разположение на гените АBCD в хромозомата, ако разстоянието между D и C е 12 морганида, между A и C е 12 морганида, между C и B е 20 морганида и между A и B е 8 морганида?

24

Синдрома на Търнър се дължи на:

25

В коя от изброените двойки понятия не са синоними:

26

Кои твърдения за гъбите са верни? (1) Спорите на гъбите се образуват само в плодните тела; (2) Тялото на гъбите се нарича мицел; (3) Гуглестите гъби имат плодни тела; (4) Мицелът на гъбите се състои от тънки преплетени нишки.

27

Кои от посочените отговори са верни за представителите на клас Едносемеделни растения? (1) Перести листа; (2) Прости, цели листа; (3) Проводящите снопчета в стъблото са кръгово разположени; (4) Образуват коренища, грудки и луковици; (5) Дъговидно разположени жилки; (6) Дървета и храсти; (7) Тревисти растения.

28

По какво безкраките гущери се различават от змиите? (1) Тялото им е по-дълго от опашката; (2) Опашката им е по- дълга от тялото; (3) Имат клепачи; (4) Камерата на сърцето им има непълна преграда; (5) Размножават се чрез яйца.

29

Кои твърдения са верни за плацентни бозайници? (1) Снасят яйца; (2) Телесната им температура е над 36° (3). Раждат малките си недоразвити; (4) Притежават плацента; (5) Бременността им е с различна продължителност.

30

Една дъбова гора може да съществува при благоприятни условия повече от век. На какво се дължи устойчивостта й? (1) Относително постоянство на абиотичните фактори; (2) Относително постоянство на видовия състав; (3) Кръговрат на веществата и поток на енергията; (4) Висока продуктивност; (5) Доминантният вид е листопаден.

31

Кои от следните твърдения са верни? (1) При конкурентно ензимно инхибиране свързването с инхибитора е обратимо; (2) При конкурентното ензимно инхибиране инхибиторът се конкурира със субстрата за активния център; (3) При конкурентното ензимно инхибиране, инхибиторът прилича на субстрата по структура; (4) При неконкурентното ензимно инхибиране инхибиторът се свързва с ензима извън активния център.

32

Кои от твърденията за вътрешната течна среда са верни? (1) Човек с кръвна група А има в кръвната си плазма антитяло α , а човек с група В -антитяло β; (2) Кръвните групи при човека се определят от антигени А, В и О; (3) В кръвта се намира противосъсирващо вещество хепарин; (4) Кръвният серум се отличава от кръвната плазма по това, че в него няма фибриноген.

33

За кората на големите полукълба са в сила следните твърдения: (1) Изградена е от 6 слоя клетки; (2) Дълбоки и постоянни бразди я разделят на три основни дяла – челен, теменен и тилен; (3) В челния дял, пред централната бразда се намира зоната на общата сетивност; (4) Двигателният център на речта е разположен в повечето случаи в лявото полукълбо.

34

Водата е краен продукт на: (1) Фотосинтезата; (2) Биологичното окисление в дихателните вериги; (3) Разграждането на полизахариди до монозахариди; (4) Окисление на мастни киселини; (5) Образуване на пептидни връзки.

35

В биосинтезата и следсинтетичната обработка на белтъците участват: (1) Полизоми в цитоплазмата; (2) Зърнеста ендоплазмена мрежа; (3) Лизозоми; (4) Апарат на Голджи; (5) Гладка ендоплазмена мрежа.

36

За денатурацията на ДНК са валидни следните твърдения: (1) Двойноверижната ДНК с по-високо съдържание на ГЦ двойки денатурира при по-висока температура; (2) Температурата на денатурация на ДНК не зависи от съотношението на ГЦ и АТ двойките в състава и; (3) При денатурацията се разграждат ковалентните връзки на захарофосфатния скелет; (4) При денатурацията се разграждат водородните връзки между базите; (5) Денатурацията е обратим процес.

37

Гените C и D са на разстояние 12М и са скачени. Какви гамети и в какво съотношение ще даде хетерозиготен индивид, чийто родители са с генотип Ccdd и ccDD?

38

В коя комбинация всички органи се образуват от един и същ зародишен пласт? (1) Люспи при риби, пера при птици, мастни, потни, млечни жлези при бозайниците (2) Яйчници, семенници и отделителните органи при дъждовен червей (3) Сърце, раменна кост, дерма при човека (4) Бял дроб, панкреас, око при птици

39

В хибридно растение, хетерозиготно по една двойка гени, между алелите се осъществява непълно доминиране. Колко типа гамети е образувало растението и колко фено- и генотипа ще има в полученото поколение? (1) Два типа гамети, два фенотипа, 3 генотипа (2) Два типа гамети, три фенотипа, три генотипа (3) Два типа гамети, три фенотипа, четири генотипа (4) Два типа гамети, четири фенотипа, четири генотипа

40

От брак между мулат и тъмна мулатка се получили четири различни фенотипа. Какви са възможните генотипове на родителите? (1) А1А1а2А2 х a1a1 А2А2 (2) А1а1А2А2 х a1a1 А2А2 (3) А1a1А2А2 х А1А1а2а2 (4) А1А1А2а2 х А1а1А2а2

41

По време на клетъчното делене компактната структура на хромозомата: (1) Е форма най-удобна за придвижване; (2) Не позволява синтеза на ДНК, а само на РНК; (3) Е свързана със засилване на метаболизма в клетката; (4) Осигурява бързо и точно разделяне на генетичния материал в два комплекта; (5) Не позволява случайното преплитане на хроматинови нишки.

42

При папрати гените A и B се изявяват в гаметофита. Каква е частта на гаметофитите с генотип АВ получени от спорофит с генотип AaBb?

43

Получената в резултат на гликолиза пирогроздена киселина: (1) От цитозола навлиза в митохондриите; (2) В аеробни условия чрез цикличен процес се разгражда до СО2 и Н2О; (3) В анаеробни условия се редуцира до млечна киселина; (4) При растителни клетки в аеробни условия се превръща в етилов алкохол.

44

Каква ще бъде изявата на болестта хемофилия в потомството на жена, чийто баща е бил хемофилик, а майката здрава и мъж с нормално съсирване на кръвта? (1) всички деца са фенотипно и генотипно здрави; (2) 50% от момчетата са здрави, 50% са хемофилици; (3) всички момичета са фенотипно и генотипно здрави; (4) 50% от момичетата са фенотипно и генотипно здрави, 50% са носителки на гена за хемофилия.

45

Транскрипцията: (1) Е консервативен процес; (2) Не протича винаги от 5` към 3` края на молекулата; (3) Се осъществява на матричен принцип; (4) Копира двете вериги на ДНК едновременно; (5) Извършва се в ядрото и в митохондриите на еукариотна клетка.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време