00:00:00

Бизнес статистика - тест

1

95%-ят доверителен интервал за разликата на две популационни средни е (0.07; 0.19). Кои от следващите твърдения са верни? І.  Не е правдоподобно относителните дялове за двете популации да са равни. ІІ. Имаме 95% увереност, че истинската разлика между популационните относителни дялове лежи между 0.07 и 0.19. ІІІ. Вероятността, че истинската разлика между популационните относителни дялове лежи между 0.07 и 0.19 е 0.95.

2

Оценяването на грешката на модела (прогнозата) дава възможност за: І.Сравняване на точността на два различни метода. ІІ.Оценка на полезността и надежността на метода. ІІІ.Намиране на оптимален метод. ІV. Построяване на тренда Кое от тези твърдения не е вярно?

3

Една студентка е получила 70 точки от тест по статистика. За този тест е известно, че средният резултат е 60 т., а стандартното отклонение е 10 т. Освен това, същата студентка е получила резултат от 60 т. на теста по химия, за който тест средният резултат е 50 т., а стандартното отклонение е 5 т. Ако се предположи, че разпределението на резултатите от двата теста е приблизително нормално, кое от следващите твърдения най-добре описва как тази студентка се е справила с тестовете? Изберете едно или повече:

4

Правилна монета се хвърля 3 пъти. Каква е вероятността да се падне точно едино  ези? Изберете едно или повече:

5

Едно проучване сред студентите установява, че коефициентът на корелация между броя часове седмично, прекарани в гледане на телевизия (x) и броя часове седмично прекарани в учене (y) е r = -0.58. С други думи, колкото повече се гледа телевизия, толкова по-малко се учи и обратно. В този случай, кое от следните твърдения най-адекватно обяснява ситуацията? Изберете едно или повече:

6

Съществуват няколко критерия за оценяване на грешката на модела на времевия ред. Кой от следващите критерии не служи за тази цел? Изберете едно

7

Статистическата значимост на коефицентите пред независимите променливи се проверява с помощта на: Изберете едно

8

Извадковата оценката на коефициента на линейна корелация между две случайни променливи X и Y, е  0.81. Всяко измерване на X и Y от извадката  е умножено на едно и също отрицателно число. Как ще се промени  корелационният коефициент? Изберете едно или повече:

9

Коефициентът на множествена корелация може да приема стойности между:

10

Кои от следващите действия ще увеличи мощността на статистическия тест?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време