Тест по Геополитическа и обществена култура

Тест по Геополитическа и обществена култура

Информация и рейтинг

Дата: 2023-12-06 10:40:04
Предмет: География
Предназначен за: Ученици от 11 клас
Въпроси: 12 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Най-динамичната и променлива величина на категорията географско положение; представлява комплексна оценка на природноресурсния, социално-икономическия и културно-политическия на дадено пространство – регион, държава, административна област, селище е:
  2. Политическа идеология, която определя културно-политическото, социално-икономическото и научно-техническото превъзходство на европейската (западноевропейската), наричаме:
  3. Геополитическа теория на западните таласократии и САЩ, според която силно развитите икономики на Запада и Севера, заплашени от нарастващата на конфликтност на по-бедните страни и региони от Изтока и Юга, провеждат политика, която да установи един световен център, разположен в западния свят, наричаме:
  4. Модел, който описва светеното устройство чрез еднополярността, при която властта е съсредоточена в един център, се нарича:
  5. Система на световно устройство, при което множество държави (най-малко три) имат приблизително равен икономически и военен потенциал, се нарича:
  6. Теория за оптималното географско (териториално) разположение на промишлените предприятия и за организация на селскостопанското производство, се нарича:
  7. Устойчивата пространствена система със специфични социални, културни, политически и икономически характеристики; формира се субективно и исторически; доминанта при формирането и е религията, както и начинът живот е:
  8. Термин, с който се означава продължителното напрежение и борба между Източният блок, начело със Съветския съюз, и Западния блок, доминирани от САЩ и НАТО; започва след Втората световна и продължило до 1991 г. наричаме:
  9. Конспиративна теория, според която световните събития се управляват задкулисно от малка група хора, които целят създаването на световно правителство, се нарича:
  10. Модел на интеграционна структури, изградени в Западна Европа през 50-те години на XX век, който става образец за други региони в света е: