Теория на статистиката

Тест по статистика предназначен за всички студенти, изучаващи икономически специалности. Въпросите са с един възможен верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-29 17:14:13
Предмет: Статистика
Предназначен за: Студенти от 2 курс
Въпроси: 18 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. На конкурс за най-добра песен присъстват 2000 зрители. За определяне на “Песен на зрителя” e изследвано мнението на онези зрители, чиито билети имат номер, завършващ на цифрата 6. Получената извадка е:

  2. При преброяване на населението в България е направено изследване и за етническата принадлежност на българските граждани. Резултатите от това изследване се представят в:

  3. Коя от мерките на централната тенденция изисква поне интервална скала на измерване:

  4. Едно разпределение може да има:

  5. За сравняване на разсейването на две променливи, измерени в различни мерни единици, се използва:

  6. Разпределението на средните на всички възможни извадки с обем 100, извлечени от дадена генерална съвкупност, е:

  7. Извадка с обем n = 81 има средна 68 и стандартно отклонение s = 5. Намерете интервала, за който с 95% увереност може да се твърди, че съдържа средната на генералната съвкупност.

  8. При проверка на хипотезата тестовата статистика е t = 3,51 а критичната стойност на t е 2,03. Какъв извод ще направите:

  9. Възможните стойности на коефициента на корелация са:

  10. За проучване на мнението на студентите от Университет “Проф. Златаров” относно възможностите за занимания със спорт e направена анкета със студентите от Факултета по обществени науки (ФОН), на които факултетният номер завършва на цифрата 3. Получената извадка е: