Тест по клетъчна биология

Изпитен тест по цитология. Всички въпроси имат само един верен отговор.

Информация и рейтинг

Дата: 2021-12-01 16:01:41
Предмет: Биология
Предназначен за: Студенти от 1 курс
Въпроси: 10 въпр.
Сподели:

Публикуван от

admin

Въпросите, които ще видиш в теста:

  1. Най-малкият органел в клетката- рибозомата е изграден от 2 субединици, свързани слабо чрез магнезиеви йони. Какъв е съставът на рибозомата и какъв органел е тя:

  2. Ядрото в клетката е най-важният клетъчен органел и съдържа ДНК. Ядрената ламина е структура, която покрива вътрешната ядрена мембрана и съдържа белтъци. Кои са белтъците, които съдържа тя?

  3. Комплексът на Голджи е мембранен органел, свързан със секрецията на клетката. Неговото значение за клетъчната екскреция е изключително важно особено при някои клетки като невроните и жлезистите клетки, които секретират хормони и невротрансмитери. В комплекса на Голджи е условно разделен на някои части. Кои са те?

  4. Кой е маркерният ензим за Комплекса на Голджи?

  5. В гладкия (агранулиран) ендоплазмен ретикулум се осъществяват процесите:

  6. Цитоплазмата има изключително важно значение за клетката като вътрешна полутечна среда за клетката. Неговата структура има различни физични състояния- зол и гел. Золът е полутечно, гелът- полутвърдо състояние. Кои процеси протичат в цитоплазмата?

  7. Какво представляват ядрените пори?

  8. Лизозомата е органел, който съдържа множество ензими и е свързан с:

  9. В гранулирания ендоплазмен ретикулум се извършва процесът транслация. Прикрепените към гЕПР рибозоми са отговорни за синтез на мембранни и секреторни белтъци. Синтезът на белтъци от рибозоми, свързани с мембраните на гЕПР се описва с механизма на сигналния участък. Рибозомите се свързват с мембраните на гЕПР с помоща на:

  10. Клетъчната мембрана е надмолекулен комплекс. Какъв е строежът на плазмалемата?