00:00:00

Тест по микробиология за студенти

1

Светлинният микроскоп се състои от две основни системи:

2

Кедровото масло има почти еднакъв коефициент на пречупване на лъчите като:

3

Таксономията на бактериите се занимава с тяхната:

4

Безклетъчни живи системи са:

5

Отдел gracilicutes в определителя на Бърджи включва:

6

Основна таксономична единица / таксон е:

7

Отдел firmicutes в определителя на Бърджи включва:

8

Морфологични параметри на бактериите са:

9

Според формата на бактериалната клетка са известни:

10

Задължителни бактериални органели са:

11

Клетъчна обвивка при грам-отрицателните бактерии е структурирана от:

12

За разлика от еукариотите, бактериите притежават:

13

Микоплазмите са бактерии притежаващи:

14

Лофотрихите се характеризират с:

15

Най-бързо бактериите се движат с:

16

Пилите са:

17

При сарцините клетките се подреждат в :

18

В микробиологичната практика най-често се използват следните анилинови бои:

19

Кръвните натривки се фиксират чрез:

20

Фуксинът по пфайфер оцветява натривките най-добре за:

21

При класическата методика на оцветяване по грам, грам-положителните микроорганизми се оцветяват в:

22

Различният афинитет на грам-положителните и грам-отрицателните бактерии към анилиновите бои се обяснява от:

23

Разделителната способност на електронния микроскоп е:

24

Максималното увеличение, което се достига с електронен микроскоп е:

25

При бактериите капсулите са изградени най-често от:

26

Лофотрихите се характеризират с:

27

Според броя и разположението на ресните бактериите притежават:

28

Микоплазмите са бактерии притежаващи:

29

Клетъчната обвивка при грам-отрицателните бактерии е структурирана от:

30

Извитите бактерии в зависимост от броя на извивките се делят на:

31

Кой от изброените методи е за оцветяване на капсули:

32

Оцветяване на готова натривка с метиленово синьо по Льофлер се извършва за:

33

При оцветяване по грам-класически модел обезцветяването се постига с:

34

Източници на грешки при оцветяването по грам са:

35

По техниката на Shaeffer & Fulton спорите се оцветяват в:

36

По метода на Козловски бруцелите се оцветяват в:

37

Най-често бактериите се намират в среди /екскрети, хранителни среди/ с ph:

38

За повишаване на оцветителните качества на разтворите се прибавят:

39

Обикновените методи на оцветяване се използват за:

40

Киселиноустойчивите микроорганизми се оцветяват по метода на:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време