00:00:00

Тест по счетоводство на тема: количествени методи и модели

1

1. Съвкупността от управляваните производст вени фирми в една община през м. май 2005г. е:

2

Мениджърът по персонала на една фирма желае да опр относителния дял на работниците с висока проф квалиф. За целта той използва:

3

Средната на положение в ранжирания ред за ефект-та на взетите управл реш се предст ч-з:

4

Мениджър е получил данни за месечните про дажби на автомобили от пет дилъри. Р-те пок, че стандартното отклонение е равно на 5 автомобила. Следователно дисперсията възлиза на:

5

Мениджърът по персонала в една фирма е установил, че две групи от по пет работници са получили следните месени възнаграждения за труда си:Първа група: 320лв. ; 380лв. ; 440лв. ; 510лв. и 550лв. ;Втора група: 320лв. ; 330лв. ; 460лв. ; 540лв. и 550лв. За коя от двете групи вариацията в заплащането е по-голяма?

6

Коефициентът на регресия при моделиране на зависимостта между продължителността на трудовия стаж и индивидуалната производител ност на труда на работниците от една фирма:

7

Когато първите последователни разлики на членовете на един динамичен ред са приблизител но постоянни, за моделиране на трайната тенденция следва да се използва:

8

Индексът на сезонни колебания на експорта на една фирма за м. 10 2005г. е равен на 120%. Ако действителният износ за месеца е 18 млн. щ. д., то размерът му при отстраняване на действието на причините със сезонен характер би бил равен на:

9

В мениджмънта за измерване на неравенство то се използват:

10

Класификацията на приходите и разходите в системата на Държавната финансова статисти ка се осъществява на:

11

Държавната финансова статистика е предназ начена за статистическо изучаване на:

12

В държавната финансова статистика всички потоци и наличности се записват:

13

Как се нарича доходът на домакинството, зае мащо междинна (средна) позиция в реда на дома кинствата, подредени възходящо по размера на притежавания доход?

14

Коя величина характеризира степента на разсе ването на домакинствата по размера на получа ваните трансферни плащания (ТП)?

15

Честотното подоходно разпределение е асиметрично с дясно изтеглено рамо на полигона, когато:

16

Кривата на Лоренц се построява въз основа на данни:

17

Известно е, че сумарният доход на най-високодо ходната група домакинства е шест пъти по-го лям от този на най-нискодоходната група. Кой коефициент е равен на 6?

18

Когато първите последователни разлики на членовете на един динамичен ред са приблизител но постоянни, за моделиране на трайната тенде нция следва да се използва:

19

Чрез кой трендови модел може да се установи средния темп на растеж на изучаваната промен лива

20

Кой метод е най-подходящ за изследване на се зонните колебания в един динамичен ред, който съдържа трайна тенденция?

21

С помощта на кой регресионен модел може да се измери коефициента на еластичност на публи чните разходи от размера на дохода?:

22

Индексът на потребителските цени се изчис лява чрез индекс на:

23

Индекси-дефлатори се изчисляват като индек си на:

24

Колко процента от промените в резултативната променлива могат да се обяснят с промените във факторната, ако коефициентът на единична корелация е равен на: -0,7?

25

Основният предмет на дейност на фирмата се представя чрез:

26

Броят на работниците и служителите на фирмата се представя чрез:

27

Съвкупността от търговските фирми в гр. Пловдив към 01. 2003г. е:

28

Да се определи видът на статистически ред със заглавие: Разпределение на населените места по брой на жителите им.

29

Средната стойност на група, подредени във възходящ ред данни се нарича:

30

Възможно ли е сумата от квадратите на разликите между осредняваните величини и средната аритметична да бъде по- голяма от сумата от квадратите на разликите между осредняваните величини и произволно взето число?

31

Две групи от по пет работници имат следната месечна заплата:Първа група: 87 лв. ; 120лв. ; 104 лв. ; 96 лв. и 143лв. Втора група: 108 лв. ; 73 лв. ; 92 лв. ; 150лв. и 127лв. За коя от двете групи стандартното отклонение има по-висока стойност?

32

Излъчена е случайна възвратна извадка от 169 населени места от една община. Стандартната грешка на оценката на средния месечен доход на домакинствата възлиза на 2лв. Разсейването на домакинствата според дохода им е равно на:

33

При статистическа проверка на хипотези е приета неправилно нулевата хипотеза. В случая е допусната:

34

Коефициентът на корелация:

35

Индексът на сезонни колебания на експорта на една фирма за м. януари 2003г. е равен на 110%. Ако действителният износ за месеца е 22 000USD, то размерът му при отстраняване действието на причините със сезонен характер би бил равен на:

36

Вида на здравното заведение се представя чрез:

37

Броят на работниците и служителите на една МБАЛ се представя чрез:

38

Да се определи видът на статистически ред със заглавие: “Разпределение на здравните заведения според броя на отделенията им”. .

39

Средната стойност на група, подредени във възходящ ред данни се нарича:

40

Възможно ли е сумата от квадратите на разликите между осредняваните величини и средната аритметична да бъде по- голяма от сумата от квадратите на разликите между осредняваните величини и произволно взето число

41

Две групи от по пет здравни работници са получили следните възнаграждения:Първа група: 87 лв. ; 120лв. ; 104 лв. ; 96 лв. и 143лв. Втора група: 108 лв. ; 73 лв. ; 92 лв. ; 150лв. и 127лв. За коя от двете групи стандартното отклонение има по-висока стойност?

42

Излъчена е случайна възвратна извадка от 169 здравни заведения. Стандартната грешка на оценката на средния месечен брой леглодни е 20. Разсейването на здравните заведения според броя на леглодните е равно на:

43

При статистическа проверка на хипотези е приета неправилно нулевата хипотеза. В случая е допусната:

44

Коефициентът на корелация:

45

Индексът на сезонни колебания в един диспансер през месец септември 2005 г. е равен на 125%. Ако действителният брой диспансеризирани пациенти през месеца е 250 души, то размерът му при отстраняване действието на причините със сезонен характер би бил равен на:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време