00:00:00

Тест за държавен изпит по международни икономически отношения

1

1. Основните предпоставки за възникването на световното стопанство са:

2

Основните тенденции в развитието на световното стопанство са:

3

В зависимост от обхвата на действие, протекционизмът бива…

4

По своята същност митото е:

5

Коя функция не се изпълнява от Европейската комисия?

6

На кой кръг от преговори се създава СТО?

7

Кои са най-характерните черти на новата световна икономика?

8

Най-значимите формати от държави в света са:

9

Свикването на Европейския конвент има за цел…

10

Споделянето на власт между Европейския парламент и Съвета става „обикновена законодателна процедура” и се разпростира към нови сфери на политиката като свобода, сигурност и правосъдие с влизането в сила на…

11

Коя институция на ЕС има двустранната роля да определя основните политически приоритети на ЕС и да урежда сложни въпроси, които не могат да бъдат разрешени чрез междуправителствено сътрудничество? Тази институция има влияние при определянето на политическата програма на ЕС, но няма правомощия да приема закони.

12

Бюджетът на ЕС е основният финансов инструментът, който…

13

В съответствие с кои принципи се съставя и изпълнява бюджетът на ЕС?

14

Вътрешният пазар на ЕС представлява…

15

Бялата книга за създаването на вътрешния пазар на ЕС съдържа законодателни инициативи, целящи да премахнат три типа бариери пред свободите на движение в ЕС:

16

В кой документ са формулирани три условия за изграждането на икономическия и паричен съюз на ЕС: пълна и неограничена взаимна конвертируемост на националните парични единици на страните-участнички; пълна либерализация на движението на капиталите и интегрирането на финансовите пазари на участващите страни; неотменимо фиксирани на взаимните валутни курсове на паричните единици на страните-членки на ЕО?

17

В кой документ са формулирани два основни принципа при осъществяването на икономическия и валутен съюз в ео: паралелен подход при неговото изграждане (т.е. стъпките при изграждането на паричния съюз и на икономическия съюз да се предприемат успоредно) и спазване на принципа на субсидиарността (т.е. делегиране на компетенции от общностните институции в случаите, когато са необходими решения на равнище ЕО)?

18

Общата селскостопанска политика на ЕС е система за…

19

За коя политика на ес се отнася следното описание: „бавните реформи са се осъществявали в три насоки: 1 - подкрепата на доходите на производителите започва все повече да се осъществява чрез директни плащания и по-малко – чрез пазарни интервенции за поддържане на по-високи цени; 2 - постепенно отваряне на сектора към световната конкуренция, независимо че митническата защита за много продукти остава все още висока; 3 - подкрепата за производителите се обвързва с обществените нагласи за високо качество на продуктите, опазване на околната среда и високо ниво на безопасност на произвежданите продукти.”

20

За постигане на цел „конвергенция” допринасят…

21

Целта „регионална конкурентоспособност и заетост”…

22

Политиката на ес в областта на защитата на конкуренцията се занимава с…

23

Двама производители и двама търговци на захар във великобритания са приели съгласувана стратегия за увеличаването на цените на пазара на захар. В резултат на това споразумение покупните цени за крайните потребители стават по-високи, отколкото биха били в условията на свободна конкуренция. Ето защо Европейската комисия забранява споразумението и налага на фирмите глоби в размер на над 50 млн. евро. в случая е имало:

24

Споразумението за асоцииране между България и ЕС…

25

Колко са оперативните програми, които се изпълняват в България за периода 2007–2013 год.?

26

“Намаляването на дела на преждевременно напусналите училище на 10% (от сегашните 15%) и нарастване на дела на населението на възраст 30-34 години със завършено висше образование на поне 40%” е:

27

Коя политика се определя понякога като тъждествена с европейската регионална политика, което е неправилно. нейният обхват е по-широк, тъй като съдържа, освен регионалната политика (чиято основна цел е намаляването на неравновесията в развитието на отделните европейски региони) и редица мерки за насърчаването на конкурентоспособността, заетостта, социалната интеграция и др.?

28

От края на Първата световна война до средата на 50-те години на миналия век най-важната българска експортна стока е:

29

За стоковата структура на българския износ през последните години (след 2000 г.) е характерна водещата роля на следните две стокови групи, разграничени според начина на използването им:

30

Кой от посочените митнически режими се прилага спрямо чуждестранните стоки, предназначени за реекспорт след преработка, дообработка, окомплектовка, ремонт и други операции?

31

Специфична особеност при износа в рамките на ес е, че ако доставчикът е данъчно регистриран по ДДС, а задграничният получател не е данъчно регистриран по ДДС, дължимият данък добавена стойност…

32

Съгласно действащото у нас законодателство за чуждестранните инвестиции (Закон за насърчаване на инвестициите от 2004 год.), статутът на чуждестранните инвеститори е определен въз основа на:

33

За да се регистрира примерно като едноличен търговец, съответното чуждестранно физическо лице трябва задължително да има…

34

Собствените капитали на фирмата се формират от…

35

Капиталовият механизъм във фирмите като алгоритъм и практики се базира върху…

36

Стратегическият продажбен мениджмънт във фирмите дава възможност на мениджърите да вземат…

37

Ножицата на съвместимост между приходите, разходите и печалбата при тактическия продажбен мениджмънт се прилага в ясно очертани насоки:

38

Мениджърите на фирмите, според мащаба на фирмата..

39

Международните аналитични методики “Бизнес уик” и “Кепитъл”, като конструкции и практики, са:

40

Маркетинговите и мениджърските анализи в експортно ориентираните фирми са:

41

Продуктовата политика на експортно ориентираните фирми се гради върху…

42

Кои са особеностите на външнотърговската сделка?

43

Кое мероприятие влиза в общата подготовка на външнотърговската сделка?

44

Твърда оферта е тази, която…

45

„Егализирано тегло” означава:

46

Услугите на посредниците включват…

47

Допълнителното възнаграждение на комисионера се нарича „делкредере”, когато…

48

Форфетирането е:

49

При кой вид лизинг операцията може да се прекъсне по всяко време?

50

Отделите на японските компании за мобилни телефони реализират високи печалби на японския пазар. Когато продажбите на местния пазар започват да намаляват, те осъзнават, че фирми като „Самсунг” и доскоро „Нокия” имат водещи позиции на световните пазари. Президентът на „Тошиба” Ацутоши Нишида заявява: ”Ние мислехме само за Япония. Ние пропуснахме своя шанс.” Този пример илюстрира следния маркетингов подход:

51

„Хонда” инвестира 50 млн. долара в монтажен завод в Грийнсбърг, Индиана; ИКЕА изразходва над 2 млрд. долара, за да отвори магазини в Русия; Ел Джи Електроникс закупува 50% от акциите на Зенит електроникс. Това са примери за навлизане на чуждестранните пазари чрез…

52

Компанията „Джон диър” произвежда и изнася в Индия сравнително евтини и опростени варианти на трактори. След проучвания фирмата решава, че този продукт може да се предлага и на американските потребителите, на които земеделието е хоби. Това е пример за следната стратегия:

53

Каква е ролята на социалните мрежи в интегрираните маркетингови комуникации на глобалните фирми?

54

Формирането на концепция за новия продукт е етап на…

55

„Лего груп” развива идея за нов продукт, ако тя отговаря на следните критерии: запазва традицията в дизайна на лего; децата могат да научат нещо ново и родителите одобряват продукта. към кой етап на иновационния процес можете да отнесете този анализ на фирмата?

56

Фирмата „Нинтендо” заплаща глоба от 150 млн. долара, след като е обвинена за договаряне на цените с европейските дистрибутори. Дистрибуторите в страните с ниски цени на дребно поемат ангажимента да не продават на търговците на дребно в страните с високи цени на дребно. Това е пример за:

57

Кои са подходящите принципи за избор на независими дистрибутори на международните пазари?

58

Какво означава „европейски подход” към маркетинга?

59

Какви са предимствата на маркировката „СЕ” на Европейския пазар?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време