00:00:00

Микробиология и хигиена на храненето

1

Какво изучава науката микробиология?

2

Кои двама учени се смятат за бащи на съвременната микробиология?

3

Кой е уредът, с който можем да наблюдаваме микроорганизмите?

4

Кои са нисшите микроорганизми, според съвременната класификация?

5

Кои са висшите микроорганизми, според съвременната класификация?

6

Кои са физико-химичните свойства на микробните клетки?

7

Кои са основните характеристики на клетката?

8

Кои макромолекули в клетката са информационни?

9

Какво представлява клетката?

10

Кои са органичните молекули изграждащи клетката?

11

Какво представлява дисбактериозата?

12

Кои са шестте основни групи хранителни нутриенти?

13

Кои са трите основни функции на храната?

14

Кои витамини спадат към групата на мастноразтворимите?

15

От къде можем да си набавим витамин D?

16

Кои са складовите вредители, причиняващи повреди на хранителните продукти?

17

Кои са преките причини за развалата на храната?

18

Кои са непреките причини за развалата на храната?

19

Кое от следните заболявания НЕ е вирусно?

20

Кое от следните заболявания Е вирусно?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време