00:00:00

Счетоводство на предприятието

1

Основният капитал на предприятието се намалява при:

2

След получено съгласие от доставчик, задължение в размер на 2 700 лв. е отнесено в увеличение на основния капитал на предприятието. Счетоводната статия е:

3

Бракувана е напълно амортизирана производствена машина с отчетна стойност 2 400 лв., което е отразено по дебита на сметка:

4

Безвъзмездно получената и заприходена компютърна техника, за което няма предварително поставени условия, е отчетена по дебита на сметка 203 Компютърна техника и по кредита на:

5

Предприятие, регистрирано по ЗДДС, е закупило производствена машина. В цената на придобиване на машината се включват:

6

Продаден е стопански инвентар съгласно фактура с начислен ДДС. Сумата не е платена от клиента. Счетоводната статия е:

7

Безвъзмездно полученият и заприходен лиценз за производство на безалкохолни напитки (под формата на финансиране), е осчетоводен със следната статия:

8

Инвестиции в асоциирано предприятие съществуват:

9

При влагане в стопанската дейност материалите пренасят:

10

Във връзка с доставката на материали са извършени товаро-разтоварни работи от външно предприятие, платени в брой, които са отразени чрез следната статия.

11

Направено е дарение със стоки на Дом за деца без родители. Дарението е за сметка на допълнителните резерви. Счетоводната статия е:

12

В резултат на проведена инвентаризация е установен излишък на продукция, който е отразен по дебита на с/ка 303 Продукция и по кредита на сметка:

13

За произведена и заприходена продукция е съставена следната счетоводна статия:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време