00:00:00

Техническа безопасност на котли и съоръжения под налягане

1

Съоръженията под налягане трябва да имат устройства за непосредствено ограничаване на налягането, които да не допускат временно превишаване на налягането на флуида в тях:

2

Не се допуска използване на плоски дъна за колектори с диаметър (по чл.28.4):

3

Не се допуска експлоатацията на котли и топлообменници с дебелина на накипа върху нагревните им повърхности, по-голяма от:

4

Колко пъти обслужващият персонал трябва да извършва проверка за изправното действие на нивопоказателите с пряко действие чрез тяхното продухване - за котли с работно налягане до 1,6 МРа включително?

5

Манометърът, по който се управлява процесът в съоръжението под налягане, трябва да е преминал метрологичен контрол по реда на Закона за измерванията и да има валидни знаци, удостоверяващи, че му е извършена:

6

Устройства за отвеждане на кондензата от тръбопровод за пара се монтират:

7

Ползвателят на стационарно монтирани съдове под налягане независимо от периодичните технически прегледи, извършвани от органите за технически надзор, е длъжен да осигури извършването на външен и вътрешен преглед на съдовете под налягане най-малко веднъж на:

8

Интервалите между периодичните проверки на настройката на предпазните клапани с пряко действие за котли, тръбопроводи за водна пара и гореща вода не трябва да бъдат по-дълги от:

9

(Чл.40.2.4.) Устройства за отвеждане на кондензата от тръбопровод за пара се монтират:

10

Когато поради конструктивни особености на съда е невъзможно да се извърши вътрешен преглед, се допуска той да се замени с:

11

В помещения на жилищни, административни, общественнообслужващи или офис сгради могат да се разполагат:

12

За извършване на техническите прегледи по чл.265, ал. 1, т. 1 – 7 от НУБЕТНСН ползвателите на стационарните съоръжения под налягане са длъжни да отправят до органите за технически надзор, които са регистрирали съоръженията:

13

Датите за извършване на техническите прегледи определени от органите за технически надзор се съобщават на ползвателя на съоръженията най-малко:

14

Изпитването на якост на съоръженията под налягане се извършва хидростатично с вода с температура от:

15

За обслужване на котлите и съоръженията им се монтират постоянни стълби и площадки. Разстоянието от пода на площадките помещение до средата на нивопоказателите с пряко действие трябва да е:

16

Ползвателя на съд под налягане трябва да постави табелка с:

17

Органите за технически надзор записват резултатите от техническите прегледи на стационарните съоръжения по чл. 265, ал. 1, т. 2 - 8 от НУБЕТНСН в:

18

Резултатите от извършваните проверки, обслужвания и ремонти на съоръжение под налягане извършвани от ползвателя трябва да се отразяват в:

19

За съдове с флуиди от група 1. с обем от 5 м3 до 30 м3 трябва да се осигури защитна зона с размери съгл. Приложение 4:

20

Бутилките с газ трябва да отстоят от:

21

При промяна на ползвателя на съоръжение под налягане новият ползвател е длъжен да уведоми за нея органа за технически надзор в в срок от:

22

Органите за технически надзор и ползвателите на съоръженията под налягане съставят досие на всяко съоръжение и го съхраняват до:

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време