00:00:00

Баскетбол

1

Размерите на баскетболното поле са 28 м. х 15 м. и в тях не влизат граничните линии.

2

Всички линии на игрището, очертаващи терена, наказателните полета и полукръгове, централния кръг и линията за зоната на 3 точки, са с ширина 5 см.

3

Линията за зоната за 3 точки отстои на 6,50 м. от мислената проекция на центъра на коша.

4

Височината от пода до нивото на ринга е 3,05 м.

5

Размерите на баскетболното табло са 1,80 м. х 1,05 м.

6

Рингът отстои от баскетболното табло на разстояние 15 см.

7

Разстоянието от наказателната линия до лицевата страна на баскетболното табло е 4,60 м.

8

Разстоянието от наказателната линия до лицевата страна на баскетболното табло при минибаскетбола е 4.20 м.

9

При минибаскетбол се използват баскетболни топки с размер 5, при всички останали възрасти за жени – размер 6 и при всички останали възрасти за мъже – размер 7.

10

Ако няма специални обстоятелства, всеки състезател при минибаскетбола трябва да играе в два периода от срещата и да бъде заместник в другите два.

11

При минибаскетбол за деца под 10 г. височината на ринга е 2,80 м.

12

При минибаскетбол могат да се използват игрища с намалени размери, но не по-малки от 12 м. х 7 м.

13

Времетраенето на срещите по минибаскетбол е същото като при останалите срещи – 4 периода по 10 минути всеки.

14

В зоната на отборната скамейка на всеки отбор трябва да има осигурени по 15 седящи места за треньорите, помощник-треньорите, заместниците и придружителите на отбора.

15

Ако състезател дриблира едновременно с двете си ръце или хваща топката с две ръце и след това дриблира отново, той извършва грешката „носена топка”.

16

Състезателните гащета могат да бъдат в цвят, различен от цвета на състезателните фланелки.

17

По време на игра е разрешено състезателите да носят специални очила, които не създават опасност за другите състезатели, както и бижута.

18

При нараняване на състезател, същият трябва да бъде заменен, ако не е в състояние да продължи да играе незабавно – приблизително 20 секунди.

19

Треньорите трябва да се подпишат в състезателния протокол най-малко 10 минути преди срещата.

20

Капитанът на отбора определя състезателя, който ще изпълни наказателни удари при всички случаи, когато изпълнителят не се определя от правилата.

21

Играта се състои от 4 периода по 12 минути всеки.

22

Почивката между полувремената е 15 минути, а между първи-втори, както и между трети-четвърти периоди, е 3 минути.

23

Ако резултатът е равен след завършването на 4-ия период, следват две продължения от по 5 минути.

24

По време на всички продължения, отборите продължават да атакуват същите кошове, както през четвъртия период.

25

Първият период започва с редовното отплесване на топката от един от скачащите състезатели по време на началната спорна топка.

26

Един отбор извършва грешка „24 секунди”, когато не успее да извърши стрелба в коша при свое владение на топката в рамките на това време.

27

Топката не става „мъртва”, когато прозвучи сигналът на часовника за игра за край на игралното време на всеки период.

28

Местоположението както на състезателя, така и на съдията, се определя от това къде той допира пода.

29

„Задържана топка” има тогава, когато двама състезатели от противникови отбори са хванали здраво топката и никой не може да я овладее, без да употреби непозволена грубост.

30

По време на спорна топка, тя може да бъде отплесната и преди да е достигнала най-високата си точка.

31

Отборът, който овладее „живата топка” след изпълнението на началната спорна топка, има право на следващото алтернативно притежание на топката за вкарване в игра отвън.

32

По време на игра, топката може да бъде подавана, хвърляна, отплесвана, търкаляна, дриблирана или удряна с юмрук от всеки състезател в игрището.

33

Случайното съприкосновение на топката с коя да е част от крака, не се счита за грешка.

34

Един отбор изпълнява 2 наказателни удари след всяко нарушение на противника, когато противникът има повече от 4 отборни нарушения за периода.

35

Отплесването (добавката) и забиването на топката в коша не се считат за стрелба в коша от игра.

36

Стрелбата в коша завършва, когато топката напусне ръцете на стрелящия състезател.

37

Счита се, че топката е в коша, когато тя с целия си обем е вътре в коша и под горното му ниво.

38

Ако състезател отбележи умишлено кош от игра в собствения си кош, това не се счита за грешка и отбелязаните точки се зачитат.

39

Състезател, вкарващ топката в игра отвън, не трябва да докосва топката вътре в игрището, преди тя да е докоснала друг състезател.

40

Топката се счита, че е извън игрището, когато се докосне до състезател или кое да е друго лице извън игрището.

41

Отсъжда се грешка „5 секунди”, когато отблизо пазен състезател в продължение на 5 секунди не започва дрибъл, не подава топката или не стреля в коша.

42

Лично нарушение на състезател в защита се отсъжда, когато той причинява съприкосновение с противников нападател, нарушавайки „въздушния му цилиндър”.

43

Когато има стрелба в коша към края на 24-секундния период и сигналът прозвучи, докато топката е във въздуха, ако тя влезе в коша, сигналът се пренебрегва и кошът се зачита.

44

Топката, намираща се в предно поле, се счита за върната в задно поле, когато докосне състезател или съдия, който с част от тялото си е в допир със задното поле.

45

Не се отсъжда грешка „Топка, върната в задно поле”, когато състезател владее топката в предното си поле и случайно настъпи централната линия.

46

Баскетболната среща се ръководи от един старши-съдия и двама странични съдии.

47

Правилен заслон има, когато състезателят, който поставя заслон на противник, е застанал неподвижно и с двата си крака на пода в момента на съприкосновението.

48

Ако заслон е поставен извън зрителното поле на неподвижен противник, състезателят, поставящ заслона, трябва да даде възможност на противника да направи 2 нормални крачки към заслона.

49

Ако лично нарушение е извършено срещу състезател в положение на стрелба в коша и тя е успешна, зачита се кош и в допълнение се изпълняват 2 наказателни удара от същия състезател.

50

При двойно нарушение, се вписват лични нарушения на всеки от провинилите се играчи и не се присъждат за изпълнение наказателни удари.

51

Състезател се дисквалифицира, когато срещу него са отсъдени 3 неспортсменски нарушения.

52

Падането на пода от състезател, симулиращ нарушение, се наказва от съдиите с техническо нарушение.

53

По време на сбиване, ако треньор напусне зоната на отборната скамейка и не подпомогне съдиите, той трябва да бъде дисквалифициран.

54

Всеки състезател, който е извършил 5 нарушения, трябва да бъде заменен от съотборник в рамките на 15 секунди.

55

Всички нарушения, извършени по време на някое продължение, влизат в броя на отборните нарушения за четвъртия период.

56

Секретарският апарат се състои от пет длъжностни лица.

57

Максималният брой състезатели, включени в официалния протокол на срещата е 15.

58

Ако е подадена контестация от един от отборите, старши-съдията (комисарят) докладват не по-късно от 30 минути след края на срещата на организаторите на състезанието.

59

Времеизмервачът пуска часовника за игра, когато, при вкарване на топката в игра отвън, тя е на разположение на играча, който я вкарва в игра.

60

Времеизмервачът на 24 секунди трябва да спира и връща отново на 24 секунди уреда, без показания на монитора, веднага щом като топката влезе в коша след стрелба или подаване.

61

При изпълнение на спорна топка, скачащият състезател може да отплесне топката само веднъж.

62

Позволено е състезателите да имат на фанелките си номера 1, 2 или 3.

63

При последен наказателен удар, ако топката не докосне ринга, същата се вкарва в игра отстрани (от мисленото продължение на наказателната линия) от противниковия отбор.

64

По време изпълнение на наказателни удари, четиримата състезатели, които не са наредени около ограничителното поле, трябва да стоят зад мисленото продължение на наказателната линия и зад линията за 3 точки.

65

Капитанът трябва да се подпише в определеното за това място в официалния протокол след срещата, ако отборът му контестира резултата от срещата.

66

Треньорът и помощник-треньорът са единствените, които могат да бъдат прави в зоната на отборната скамейка по време на срещата.

67

На заместниците и придружителите на отбора не могат да бъдат отсъдени технически или дисквалифициращи нарушения.

68

Не е възможно баскетболна среща да започне, без да се е явил дежурният лекар на състезанието.

69

Отборът-домакин на дадена среща, трябва да носи състезателни фланелки в светъл цвят и да има отборна скамейка и собствен кош от дясната страна на секретарската маса с поглед към игрището.

70

Баскетболна среща не може да започне, ако единият отбор не е на терена с 5 състезатели, готови за игра.

71

Ако „жива” топка заседне между таблото и обръча, това не е положение на спорна топка.

72

Стрелбата в коша при състезател, стрелящ с отскок завършва, когато топката напусне ръцете му и двата му крака са приземени на пода.

73

Индикаторната стрелка, сочеща към противниковия кош, определя кой от двата отбора ще има право на следващото алтернативно притежание на топката.

74

При нарушение срещу стрелящ състезател, отсъдено едновременно със сигнала за край на срещата, наказателните удари като наказание за това нарушение, се изпълняват.

75

Ако един състезател избутва със сила с тялото си противник, съдиите трябва да му отсъдят нарушение и да покажат съдийския жест за неправилна употреба на ръцете.

76

При изпълнение на единствен наказателен удар, ако топката отскочи от ринга и бъде правилно докосната от състезател и след това влезе в коша, то се зачитат 2 точки.

77

Само след получен кош, вкарването на топката в игра отвън може да се извърши от произволно място зад крайната линия, както и да бъде подавана между съотборници зад крайната линия (при спазване на правилото за 5 секунди).

78

Ако размерът на обкръжаващата игрището ивица, свободна от препятствия, е по-малък от 2 метра, никой състезател не може да бъде на разстояние по-малко от 1,5 м. от състезателя, вкарващ топката в игра отвън.

79

В последните 2 минути на четвъртия период или всяко продължение, не се разрешава смяна на отбора, отбелязал кош.

80

Ако един отбор загуби поради недостиг на състезатели среща от серия домакинство-гостуване, той не се счита за загубил поради недостиг на състезатели цялата серия.

81

Защитник трябва да бъде санкциониран, ако отскочи вертикално или вдигне ръцете си нагоре, вътре в своя цилиндър.

82

Счита се, че защитник е заел правилна защитна позиция, когато се намира с лице към противника и двата му крака са на пода.

83

Ако състезател е във въздуха и противник се придвижи под него, причинявайки съприкосновение, то това се счита за неспортсменско, а при определени случаи – за дисквалифициращо нарушение.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време