00:00:00

Тест по БЕЛ за 5-ти клас - класна работа

1

Прочетете част от преразказа на повестта ,,Корабът с алените платна" от Александър Грин и изпълнете задачите след текста. "Бащата на Асол се отказала от моряшката професия, за да се грижи за дъщеря си.Той започнал да изработва дървени играчки.Асол ги носила на търговеца в гарда.Веднъж малкото момиче тръгнало към града с пълна кошница.Сред играчките имало миниатюрен кораб с алени копринени платна.Асол не откъсвала очи от него.Пътят минавал през гората.Момичето пускало корабчето в ручея.Потокът го понесъл и увлякъл към устието.Асол затичала след отплавалата играчка.Зад завоя на реката видяла непознат белобрад старец.Той държал в ръце нейния кораб.Асол не знаела, че старецът е събирач на песни, легенди и приказки.Той върнал играчката на момиченцето и му предрекъл, че когато порасне, за нея ще дойде принц на точно такъв кораб с алени платна и ще я отведе в далечната си страна." От текста става ясно, че бащата на Асол:

2

Защо тичала Асол?

3

В кое изречение са употребени синоними?

4

В кое изречение думата топло е употребена в преносно значение?

5

Къде думите съдържат подвижно Ъ?

6

В кое от изреченията НЕ е допусната правописна грешка?

7

В кое изречение са употребени омоними?

8

В кое изречение думата студено е употребена в пряко значение?

9

Къде всички думи имат наставка?

10

С кой израз може да бъде завършено изречението? Старогръцкият мит за Сътворението се основава на идеята, че светът е създаден от:

11

Кое НЕ е вярно за Библията?

12

Когато девойката от приказката „Тримата братя и златната ябълка“ призовава двамата по-големи братя да извадят от кладенеца третия брат, най-големият брат казва: „Ако го измъкнем, и той ще поиска да се ожени за тебе. По-добре да си стои в кладенеца“. Как разбирате думите му?

13

Кога се случва историята, за която се разказва в приказката ,,Златното момиче"?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време