00:00:00

Тест по финансови отчети

1

Каква е целта на финансовите отчети?

2

Кой от следните потребители се интересува от информация дали дължимите суми ще се платят при настъпване на падежа?

3

Кога една статия, която отговаря на определението за някой от елементите на финансовите отчети, трябва да бъде призната?

4

Предприятие заплаща 30 000 лв на районна болница в близост до него срещу условието, че болницата ще обслужва приоритетно служителите на предприятието в случай на тяхно заболяване. Посочете какъв елемент ще признаете във финансовия отчет?

5

Кои от следните активи се класифицират като текущи: 1. Стоки, държани за продажба; 2. Tърговски вземания, които се очакват да бъдат реализирани в рамките на следващите 12 месеца; 3. Материални запаси, които се очаква да бъдат употребени в нормалния оперативен цикъл на дружеството в рамките на следващите 18 месеца.; 4. Парични средства, които са базирани и в рамките на следващите 12 месеца не могат да бъдат използвани от дружеството за уреждане на негови задължения

6

По разплащателна сметка на предприятието са постъпили 30 000 лв авансово плащане от клиент за бъдеща доставка на готова продукция. Как ще представите това парично постъпление в Отчета за паричните потоци?

7

При съставяне на счетоводна политика, изискването на оценката на материалните запаси по по-ниската измежду себестойността и нетната реализуема стойност е проявление на принципа на :

8

При съставяне на счетоводната политика, изискването за отчутане на притежаваща сграда, отдадена под наем за 20 години като инвестиционен имот, е притежател на приципа на :

9

10. Как се нарича базата за оценка на активите, съгласно която същите се отразяват по сумата в парични средства, която би могла да бъде получена от предприятието при продажба на актива и при нормалното му използване по предназначение?

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време