00:00:00

Тест по организационна среда и управленски процес за 5-ти курс

1

За екипното поведение при администрирането на управленските решения определена роля имат и свързващите структури . Кои са те?

2

За разлика от външната организационна среда, която включва обща и изпитваща среда, вътрешната се характеризира с по-голяма еднородност. Кои са нейните компоненти?

3

Изберете най-подходящата ключова дума за празното място в изречението. 'Устойчивостта на управленския процес се изразява в умението от страна на субекта на власт да намери полето на общите интереси и по този начин да стимулира активността на управляваните. Именно тук се налага и умението за .........., защото хората са различни, и за да се обединят в общи действия не може да се разчита на равнопоставеност в отношенията.'

4

Какво е характерно за изборът на стратегия, като компонент на организационната ефективност?

5

Характеризирайте 'борд на директорите', като елемент на вътрешната среда.

6

Институционалната структура на държавата се предопределя от целите на политиката на най-високо ниво, т.е. държавната. Възможни са няколко варианта, определението за един от тях е следното: "Това е най-благоприятният вариант, който създава условия за ускорени промени и развитие;". Кой е той?

7

Какво е характерно за варианта на зависимост между липсата на съответстващ потенциал и наличие на необходимия потенциал 10-01?

8

Важно значение за използването на сигналите в управлението има начина на тяхното организиране. Като един от основните моменти в този процес може да се посочи 'целта'. В какво се изразява същността му?

9

Какво включва човешкият фактор, свързан с моралните категории и ценностната система?

10

Вярно ли е становището, че чрез сигнала (действието) се изразява на практика съответно отношение? То може да бъде както позитивно, така и негативно, от гледна точка на страната, извършваща действието.

Резултати от теста

Верни ( от общо въпроса)
Грешни ( грешни и без отговор)
Време